Retrospectiva celor mai importante realizări ale Ministerului Sănătății pentru anul 2023

Retrospectiva celor mai importante realizări ale Ministerului Sănătății pentru anul 2023

Ministerul Sănătății a făcut retrospectiva celor mai importante realizări pentru anul 2023.

Subliniind angajamentul constant pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate, în acest an au fost lansate două rețele mari, la nivel național, menite să extindă accesul pacienților la servicii medicale de calitate:

Serviciul național de asistență medicală în cazul accidentelor vasculare cerebrale, care presupune crearea a 13 centre, activitatea primelor patru fiind deja inițiată, ce vor oferi o gamă largă de servicii medicale pacienților cu AVC, inclusiv evaluarea rapidă a stării de sănătate, investigații, tratament eficient, servicii de reabilitare, cu acest scop fiind procurate opt tomografe computerizate, dintre care unul cu inteligență artificială

Lansarea rețelei de colposcopie, compusă din 12 cabinete asigurate cu echipamentele necesare, pentru depistarea timpurie a leziunilor precanceroase și cancerului de col uterin, inclusiv colposcoape, care sunt unite în regim video cu instituțiile din Chișinău – Institutul Oncologic și Institutul Mamei și Copilului, astfel încât în cazuri mai complicate medicii din regiuni să fie consultați la distanță de colegii lor.

Din 2023 pacienții și personalul medical vor beneficia de siguranță sporită, prin dotarea tuturor instituțiilor medicale din țară cu:

127 de generatoare electrice, în sumă totală de circa cinci milioane de euro, echivalentul a 97,5 milioane de lei, datorită cărora instituțiile vor fi și mai pregătite să ofere pacienților critici acces neîntrerupt la servicii medicale în cazul unor eventuale întreruperi de energie electrică

40 de stații de producere a oxigenului medical, în sumă totală de aproximativ 86 de milioane de lei, fiind astfel eliminată modalitatea periculoasă de utilizare a buteliilor cu oxigen, practicată anterior.

O realizare majoră este și trecerea spitalelor raionale în subordinea Ministerului Sănătății. În mai puțin de opt luni s-au făcut investiții masive în infrastructura instituțiilor medicale. Reparația, modernizarea și dotarea cu echipament a spitalelor raionale au costat circa 387 de milioane de lei.

Au fost modernizate instituțiile medico-sanitare publice din țară prin procurarea echipamentelor și dispozitivelor medicale:
🔹12 tomografe computerizate, în sumă totală de circa 140,1 milioane de lei
🔹33 de ambulanțe de tip A și B
🔹Totodată au fost fortificate capacitățile a nouă centre perinatale, prin echiparea sălilor chirurgicale, a celor de naștere și de terapie intensivă, cu un buget total de circa 42,2 milioane de lei.

Au fost dotate spitalele republicane, municipale și raionale cu sute de mese pentru operație și lămpi pentru sălile de operație, ultrasonografe, aparate radiologice, mii de paturi, inclusiv pentru copii, brancarde, troleuri de resuscitare, ventilatoare, inclusiv pentru nou-născuți, fotolii ginecologice, defibrilatoare.

Instituțiile medico-sanitare publice de asistență medicală primară și specializată de ambulator au primit peste 1200 de computere.

S-au realizat investiții în infrastructura instituțiilor medicale:

A fost inaugurată cea mai mare Unitate Primiri Urgențe din țară la Institutul de Medicină Urgentă, costul total al lucrărilor și dotarea cu echipamente constituind circa 94 de milioane de lei

Au fost inaugurate Puncte de Asistență Medicală Urgentă și Substații de Asistență Medicală Urgentă

Au fost realizate lucrări de pregătire a spațiilor pentru instalarea tomografelor computerizate

Este în proces reparația capitală a șase edificii ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cu un cost total de circa 234,9 milioane de lei, bani din sursele Băncii Mondiale

Este în proces reparația capitală a 11 secții de Terapie Intensivă, cu un cost de aproximativ 185,9 milioane de lei, din sursele Băncii Mondiale

A fost finalizată prima etapă a lucrărilor de reconstrucție a Unității Primiri Urgente a Spitalului Clinic Bălți.

A fost sporit accesul la medicamente și dispozitive medicale gratuite și compensate. În anul 2023 a fost extinsă lista medicamentelor compensate din fondul asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM).

Au fost incluse șapte denumiri comune internaționale de medicamente noi pentru maladii cardiovasculare, oftalmologice, oncologice, pentru maladia psoriazis.

În premieră au fost incluse în lista medicamentelor compensate două denumiri comune internaționale de medicamente costisitoare pentru tratamentul maladiilor rare: scleroză multiplă și fibroză chistică.

Totodată, în acest an, la 45 de denumiri comune internaționale de medicamente au fost extinse indicațiile terapeutice.

Actualmente lista medicamentelor compensate include 164 de denumiri comune internaționale de medicamente. La fiecare denumire comună internațională, cel puțin o denumire comercială este gratuită.

Comparativ cu anul 2022, cheltuielile din FAOAM pentru medicamente și dispozitive medicale compensate au crescut cu 20,2 %, în nouă luni ale anului 2023 fiind alocate circa 671 milioane de lei.

Demararea Proiectului „Farmacii la sate” este o altă realizare importantă a Ministerului Sănătății. Antreprenorii care vor deschide farmacii în satele în care nu există asistență farmaceutică vor primi licență gratuită și subvenții lunare de la 10 până la 20 de mii de lei, în dependență de venitul înregistrat.

Au fost eliminate barierele excesive birocratice prin simplificarea procedurii de examinare medicală privind obținerea permiselor auto pentru șoferii amatori, anularea obligativității biletului de trimitere de la medicul de familie pentru specialiști, simplificarea procedurii de organizare și desfășurare a examenelor medicale obligatorii pentru unele categorii de angajați, modificarea cadrului normativ aferent asigurării obligatorii de asistență medicală.

O altă realizare majoră reprezintă motivarea financiară a resurselor umane prin achitarea integrală, într-o singură tranșă a indemnizației unice în valoare de 120 mii de lei pentru tineri profesioniști repartizați în instituțiile medicale din afara Chișinăului în cazul medicilor, și 96 mii de lei în cazul personalului mediu, după șase luni de la angajare. În anul 2023, sute de tineri medici și asistenți medicali au beneficiat de indemnizația acordată într-o singură tranșă.

Majorarea, în medie cu 15%, începând cu 1 octombrie, a salariului pentru întreg personal din instituțiile medicale. De asemenea, a fost majorat cu 15% suplimentul pentru munca de noapte. În total, peste 48 mii de angajați ai instituțiilor medicale au beneficiat de această creștere salarială.

Au fost majorate salariile pentru medicii legiști și experții judiciari care activează în Centrul de Medicină Legală cu 35% și sporul specific cu 15%.

Totodată lucrătorii medicali au beneficiat de instruiri și vizite de studiu în străinătate.

Printre realizările de anvergură în sistemul de sănătate se numără și semnarea Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea proiectului „Construcția Spitalului Regional Bălți” la 16 octombrie 2023, precum și ratificarea Acordului-cadru de Parlament la data de 9 noiembrie 2023.

Totodată, a fost desfășurată procedura de achiziție a serviciilor în vederea efectuării studiului de fezabilitate și proiectului tehnic preliminar pentru Proiectul „Construcția Spitalului Regional Cahul”, finanțat de Swedfund.

Proiectul „Modernizarea și îmbunătățirea serviciilor de reabilitare” de asemenea reprezintă o realizare semnificativă a sistemului de sănătate. În acest sens au fost inițiate negocierile pe marginea proiectului Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), care prevede oferirea de către BIRD a resurselor financiare sub formă de împrumut în sumă de 40.000.000 de dolari, echivalentul a circa 701,4 milioane de lei pentru a îmbunătăți calitatea și accesibilitatea serviciilor de reabilitare pentru adulți și copii în Republica Moldova, precum și pentru a fortifica capacitățile de management al bolilor netransmisibile la nivel național. Republica Moldova este unica țară din regiunea Europeană care a câștigat un grant în valoare de zece milioane de dolari de la Pandemic Fund, echivalentul a circa 175,5 milioane de lei care va veni să fortifice sistemul de sănătate publică.

În contextul Agendei UE au fost aprobate o serie de strategii și programe naționale. Echipa Ministerului Sănătății a participat activ la elaborarea Planului Național de acțiuni pentru Aderarea Republicii Moldova la UE pentru 2024-2027, aprobat de Guvern la 27 octombrie. Pentru Ministerul Sănătății sunt prevăzute peste 70 de acțiuni prin care ne-am angajat să adaptăm și să integrăm legislația UE în domenii precum: securitate sanitară, sănătatea lucrătorilor, controlul tutunului, reglementări pentru medicamente și dispozitive medicale, exercitarea profesiunii de medic și alte domenii conexe.

Investițiile în sănătate în anul 2023 au constituit circa 950 de milioane de lei, bani alocați din bugetul de stat, din bugetul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, din fondurile Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, Băncii Mondiale, de Organizația Mondială a Sănătății, Programul Kusanone, finanțat de Guvernul Japoniei; Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, Organizația Internațională pentru Migrație, Guvernul SUA, Guvernul României, Guvernele țărilor UE și le exprimăm înalta recunoștință. Prin aceste realizări, Ministerul Sănătății contribuie activ la construirea unei societăți mai sănătoase și mai rezistente.

Share