Rețeaua Școlilor Model se extinde până la 90 de instituții

Rețeaua Școlilor Model se extinde până la 90 de instituții

Ministerul Educației și Cercetării a decis extinderea Rețelei Școlilor Model la 90 de instituții de învățământ din toată țara. Inițiativa a început în anul 2023, când 35 de școli au fost selectate pentru prima etapă de renovare și modernizare. Acum, alte 55 de instituții se alătură rețelei, dintre care 24 sunt din municipiul Chișinău.

Pentru a asigura un impact durabil şi eficient al investițiilor în modernizarea infrastructurii şcolare, instituțiile de învățământ incluse în Rețeaua Şcolilor Model, cu excepția celor din municipiul Chişinău, trebuiau să întrunească mai multe criterii: un număr minim de 400 elevi înmatriculați la momentul evaluării; terenul şi clădirile instituției să fie în proprietatea publică a autorităților administrației publice locale sau centrale. Totodată, ca să fie incluse în rețea, școlile trebuiau să dispună de potențial de atragere a elevilor din localități învecinate.

Pentru instituțiile din municipiul Chișinău, au fost aplicate selectiv următoarele criterii, în funcție de specificul fiecăreia: terenul şi clădirile instituției să fie în proprietatea publică a autorităților administrației publice locale sau centrale; instituția să fie amplasată în zone cu extindere a ansamblurilor locative și cu suprasolicitarea rețelei educaționale din perimetrul respectiv; școala urma să dispună de capacități pentru a primi un număr suplimentar de elevi; necesitatea efectuării unor reparații capitale la clădiri sau infrastructură; asigurarea unei acoperiri echilibrate pe cele cinci sectoare administrative ale municipiului; performanța academică.

„MEC urmărește să transforme școlile selectate în centre educaționale moderne – cu infrastructură adaptată nevoilor elevilor și profesorilor, laboratoare performante, mobilier nou, echipamente digitale și condiții sanitare corespunzătoare”, susține ministrul Dan Perciun.

Modernizarea celor 90 de școli model (întreaga rețea) necesită un buget estimat la 220 de milioane de  euro. Până acum, Ministerul a identificat circa 155 milioane de euro din surse externe:

  • 50 milioane euro de la Banca Europeană de Investiții,
  • 35 milioane euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei,
  • 15,5 milioane euro din partea Guvernului Norvegiei
  • 1 mln euro din partea Guvernului Poloniei
  • 0,5 mln euro din partea Guvernului Cehiei
  • 5,2 mln euro din partea UE
  • 20 milioane euro prin proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”, implementat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii – (destinați pentru Școlile Model)
  • 29,5 mln dolari de la Banca mondială, Proiectul „Îmbunătățirea Calității Educației” (EQIP)

Pentru primele 35 de instituții incluse în Rețeaua Școlilor Model, deja sunt în curs de elaborare proiectele tehnice, iar unele lucrări sunt în desfășurare – inclusiv renovarea laboratoarelor STEAM, dotarea cu echipamente TIC și reabilitarea blocurilor sanitare, o cantină și o sală sportivă.

Rețeaua Școlilor Model este un program strategic al Ministerului Educației și Cercetării, care își propune să transforme școlile selectate în adevărate exemple de bună practică – atât prin infrastructură, cât și prin metodele moderne de predare. Inițiativa beneficiază de sprijinul Băncii Mondiale, al Uniunii Europene, Guvernului Poloniei, PNUD, UNICEF, dar și al unor companii private.

Lista completă a instituțiilor incluse în Rețeaua Școlilor Model este disponibilă pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării.

Share