Republica Moldova va beneficia de suportul Băncii Mondiale pentru a gestiona mai bine riscurile la dezastre și pentru a reduce vulnerabilitatea la schimbările climatice
Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a avut o întrevedere cu o echipă a Băncii Mondiale, în scopul identificării mecanismelor financiare ce ar putea fi implementate pentru realizarea unui nou proiect în Republica Moldova, menit să consolideze managementul riscului la dezastre și a rezistenței la schimbările climatice.
Viceprim-ministrul Vladimir Bolea a menționat importanța și necesitatea de a fortifica rezistența și capacitățile de adaptare a comunităților rurale la schimbările climatice.
„Sectorul agricol și populația rurală sunt vulnerabile în fața secetei, căderilor de grindină și inundațiilor. Observăm că aceste amenințări se amplifică anual și au un impact negativ asupra economiei. Respectiv, este necesar să reabilităm sistemele de irigare, să extindem aria de protecție antigrindină și să îmbunătățim infrastructura de depozitare a apei pluviale. Consider că lucrurile devin durabile atunci când sunt planificate, iar pentru aceasta sunt necesare mecanisme financiare eficiente și rentabile. Cu Banca Mondială am înscris deja multe reușite. CÎn acest an am semnat acordul de finanțare pentru lansarea proiectului „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură” (AGGRI), cu valoarea totală de 55 milioane USD. Din această sumă, circa 25 de milioane sunt direcționate pentru reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații. Totuși, reabilitarea sistemelor de irigare este un program de reformă care necesită investiții mai mari”, a menționat viceprim-ministrul.
Misiunea Băncii Mondiale intenționează să încheie vizita cu schițarea unor parametri cheie ai conceptului de proiect și cu stabilirea unui calendar de pregătire a proiectului.