Republica Moldova și Federația Rusă identifică noi soluții de dezvoltare economică

Republica Moldova și Federația Rusă identifică noi soluții de dezvoltare economică

Perspectivele de cooperare bilaterală și crearea condițiilor favorabile pentru dezvoltarea afacerilor și a comerțului bilateral au fost principalele subiecte de discuție din cadrul Forumului moldo-rus pentru cooperare economică, care a avut loc în data de 1 octombrie 2020 la Chișinău.

În cadrul evenimentului au fost prezentate oportunități de investiții orientate spre sporirea capacității de export, beneficii de activitate în zone economice și parcuri industriale, de atragere a tehnologiilor, huburi agricole etc. Forumul s-a desfășurat în regim de conferință și a fost organizat concomitent în studiouri din Republica Moldova și Federația Rusă. La forum au participat oficiali din cele două state, reprezentanți ai administrațiilor regionale, asociații, uniuni de afaceri, dar și oameni de afaceri interesați de cooperarea dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

La eveniment au fost evaluate rezultatele principalelor acorduri de colaborare pe care cele două țări le au semnate, dar și necesitatea de a identifica soluții comune pentru dezvoltarea cooperării în sectoarele strategice, precum cele economic, agroindustrial, turistic, energetic, în condițiile în care Federația Rusă este printre primele zece state în care țara noastră exportă produse. Guvernul Republicii Moldova și-a reiterat susținerea pentru realizarea unui șir de proiecte interguvernamentale, care au drept scop asigurarea unui echilibru de stabilitate socială și economică.

Ion Chicu, prim-ministru al Republicii Moldova: „Federația Rusă este un partener foarte important pentru țara noastră. Cu eforturi comune, ținând cont de potențialul colaborării în agricultură, turism, industrie, ambele țări dispun de perspective foarte bune pentru a dezvolta colaborarea și pentru a restabili relațiile economice și comerciale. Datorită exporturilor spre Federația Rusă, prin elaborarea unor proiecte speciale de extindere a infrastructurii și inovației, Republica Moldova ameliorează climatul de afaceri, iar zonele economice libere și parcurile industriale sunt foarte atractive pentru ambele țări și permit dezvoltarea de mai departe a economiei.”

În cadrul forumului, directorul Agenției de Investiții, Rodica Verbeniuc, a vorbit despre climatul investițional al Republicii Moldova, despre experiența interacțiunii și sprijinul oferit de Agenție în facilitarea și dezvoltarea colaborării comerciale moldo-ruse, în condițiile în care țara noastră are un set de atuuri pentru a trezi interesul antreprenorilor străini.

Rodica Verbeniuc, director, Agenția de Investiții: „Restricțiile pandemiei le-am transformat în oportunități, preluând platformele online drept instrumente de promovare cu o vizibilitate mai mare decât ne permitea formatul fizic. Unul din efectele pandemiei pe termen lung constituie restructurarea economică generală, iar criza impulsionează businessul să reconsidere piețele de producție, să caute posibilități alternative pentru exporturi și pentru diversificarea produselor și serviciilor. În acest context Moldova deține ingredientele necesare pentru a fi atractivă investitorilor și Agenția contribuie la repoziționarea țării pe harta economică globală drept o destinație cu oportunități neexplorate. Rezultatele activității noastre s-au soldat cu lansarea a 3 proiecte investiționale noi – din Germania în sectorul automotive, din Marea Britanie în sectorul electronic, și din Federația Rusă în producția materialelor termoizolatoare pentru construcții, iar valoarea cumulativă a investițiilor anunțate urcă la 30 milioane euro. De altfel, Forumul moldo-rus de cooperare economică, organizat astăzi, cu certitudine va întări relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Federația Rusă și va facilita oportunitățile investiționale și de export dintre aceste două țări.”

Un interes sporit a fost acordat proiectului AgroHub Moldova, primul hub agroindustrial din Republica Moldova, conceput să devină cel mai mare centru pentru dezvoltarea relațiilor comerciale din Moldova și Federația Rusă. Printre obiectivele de bază ale proiectului sunt crearea unei infrastructuri cu toate serviciile necesare pentru a oferi agricultorilor posibilitatea să exporte produse peste hotare, asigurând o calitate înaltă, suport informațional, dar și facilitarea procedurilor de control fitosanitar.

Dmitrii Patrușev, Ministrul Agriculturii al Federației Ruse: „De mai mulți ani, între Republica Moldova și Federația Rusă s-au conturat relații strânse de dezvoltare economică, știință, cultură, agricultură, turism. Ne propunem să reformăm aceste relații bilaterale, oferindu-le reprezentanților business-ului posibilitatea de a semna contracte de colaborare și parteneriat, dar și dezvoltarea climatului de afaceri, inițierea unor proiecte de investiții științifice. Ministerul Agriculturii al Federației Ruse susține agricultorii din Republica Moldova și va continua să le ofere o piață de desfacere pentru a crește volumul produselor exportate.”

Un alt subiect de discuții a fost perspectiva pentru dezvoltarea Uniunii Economice Eurasiatice și crearea condițiilor favorabile pentru extinderea schimburilor comerciale între statele membre ale Uniunii, în condițiile în care Republica Moldova are statutul de observator în cadrul organizației, cu acces direct la bazele de date cu informații privind oportunitățile de integrare.

Serghei Glaziev, Membru al Colegiului Comisiei Economice Eurasiatice (CEE): „Colaborarea cu Republica Moldova a început în anul 2017, atunci când am semnat un Memorandum de cooperare. Criza cauzată de pandemia globală a redus cantitatea schimbului de mărfuri și dezvoltarea cooperării economice dintre țările membre CSI, dar depunem eforturi pentru a menține și dezvolta acest parteneriat strategic. În acest moment, ar trebui să ne gândim și să implementăm proiecte de colaborare pe termen lung, să fixăm prioritățile pentru a impulsiona creșterea economică, ținând cont de tehnologii informaționale, bioinginerie – care se află în topul industriilor dezvoltatoare. Pentru a bună colaborare, ne propunem să reducem anumite bariere, să scoatem diferite restricții și să reglementăm principiile de parteneriat reciproc.”

În data de 2 octombrie 2020,Comisia interguvernamentală moldo-rusă pentru colaborare comercial-economică se va întruni într-o nouă ședință, în care vor evalua rezultatele Forumului și vor analiza următorii pași în vederea dezvoltării colaborării economice dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

În Republica Moldova sunt înregistrate 971 de companii cu un volum total de investiții rusești în capitalul autorizat de 1063,2 milioane de lei. În ceea ce privește volumul de capital investit în Republica Moldova, Rusia ocupă locul 6 printre principalii investitori.

Cifra de afaceri a comerțului exterior al Republicii Moldova cu Federația Rusă pentru 2019 s-a ridicat la 641,672 milioane de dolari SUA și a crescut cu 0,26% față de 2018. În ceea ce privește cifra de afaceri comercială, ponderea Federației Ruse este de 10,92%.

Exporturile au atins cifra de 249,876 milioane dolari și au crescut cu 14,32% față de 2018.

Doina Secrieru

Share