
Republica Moldova – prima țară care pilotează la scară largă integrarea tehnologiei inovative în educație
Ministerul Educației și Cercetării, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și compania Bloomcoding au semnat astăzi Memorandumul de Înțelegere care marchează lansarea în premieră a pilotării platformei educaționale „Haptilica” în Rețeaua Școlilor Model și în alte instituții gimnaziale din Republica Moldova.
Platforma oferă elevilor posibilitatea de a interacționa fizic cu conținutul digital educațional, facilitând înțelegerea aprofundată a disciplinelor precum matematica, fizica, chimia, biologia, geografia și istoria.
„Este o ocazie deosebită de a testa tehnologia inovativă creată în Republica Moldova pentru domeniul educațional. Avem așteptări foarte mari că introducerea acestor tehnologii va crește nivelul de interes al elevilor în special pentru tot ceea ce înseamnă disciplinele de chimie, fizică, biologie, matematică, și va diversifica metodele de predare. Avem speranța că acest produs va prinde nu doar la nivel național, dar și la nivel internațional, astfel vom fi și noi parte din istoria de succes a tinerilor din Republica Moldova”, a menționat Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Parteneriatul are ca obiectiv integrarea platformei educaționale „Haptilica” în 100 de școli, devenind astfel prima inițiativă la nivel mondial care introduce tehnologia haptică și realitatea augmentată în procesul de predare și învățare.
Evaluarea rezultatelor proiectului pilot va avea la bază un set de indicatori, care includ nivelul de implicare al elevilor, progresul în dezvoltarea competențelor, performanțele obținute la testările naționale și internaționale, precum și gradul de satisfacție al cadrelor didactice și al elevilor. Totodată, inițiativa urmărește stimularea interesului față de procesul de învățare, creșterea frecvenței participării la ore și consolidarea relației dintre cadrele didactice și elevi.