Republica Moldova a participat la cea de-a IV-a Conferință ministerială a Procesului de la Praga, cu genericul „Parteneriate în domeniul migrației – Calea de urmat în contextul noilor provocări”

Republica Moldova a participat la cea de-a IV-a Conferință ministerială a Procesului de la Praga, cu genericul „Parteneriate în domeniul migrației – Calea de urmat în contextul noilor provocări”

Migrația este unul dintre cele mai abordate subiecte din dezbaterile actuale naționale și internaționale, fiind identificat ca un element care poate afecta securitatea regională. Provocările actuale pe domeniul securității impun măsuri extraordinare și necesită o implicare directă și indirectă la nivel înalt, iar Ministerul Afacerilor Interne a acumulat destulă experiență pentru a deveni un partener real pentru toți, fiind gata să împărtășească lecțiile învățate și experiența dobândită în gestionarea actuală a crizelor, pe domeniul afacerilor interne.

Astfel, în perioada 24-25 octombrie 2022, delegația MAI, condusă de Secretarul de stat, Jana Costachi, a participat la cea de-a IV-a Conferință ministerială a Procesului de la Praga, cu genericul „Parteneriate în domeniul migrației – Calea de urmat în contextul noilor provocări”.

În contextul crizelor fără precedent, reprezentanții statelor Procesului de la Praga s-au reunit pentru a face schimb de informații cu privire la provocările actuale și prioritățile stabilite în domeniul migrației. Totodată, s-a convenit asupra proiectului comun de Declarație ministerială și Planul de acțiuni pentru perioada 2023-2027, fiind confirmat angajamentul țărilor de a susține și aprofunda în continuare parteneriatul stabilit, printr-o mai mare colaborare operațională, inclusiv prin schimbul de informații, consolidarea capacităților, noi moduri de cooperare, tehnologii moderne și digitalizare.

Secretarul de stat al MAI, Jana Costachi a salutat adoptarea Planului de acțiuni al Procesului de la Praga și a menționat că o atenție sporită ar trebui să fie acordată activităților pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale. În acest context, Secretarul de stat a împărtășit din experiența pe care o are Republica Moldova, în gestionarea actuală a crizelor, aflându-se în prima linie de apărare a securității atât naționale cât și regionale, în contextul războiului din Ucraina.

Astfel, Republica Moldova a fost recunoscută ca furnizor regional de securitate prin înființarea Hub-ului UE de Sprijin pentru Securitate Internă și Managementul Frontierelor, în urma deciziei unanime a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, de la Praga. Hub-ul de securitate este un mecanism inovativ în asigurarea ecosistemului de securitatea al UE, prin crearea unei centuri de securitate la granița cu războiul, adăugând capacitățile de acțiune ale Republicii Moldova, alături de cele europene. Astfel, au fost deja realizate trei întruniri, prima privind traficul de arme, a doua privind coordonarea strategică și operațională comună, iar a treia privind combaterea traficului de ființe umane, traficul ilegal de migranți și migrația ilegală.

La fel, Secretarul de stat a menționat necesitatea implementării protecției temporare pentru persoanele strămutate din Ucraina, și necesitatea integrării migranților pe teritoriul țării. Republica Moldova a făcut pași concreți în acest sens. A fost aprobată Strategia de dezvoltare în domeniul afacerilor Interne pentru perioada 2022-2030, în care au fost trasate direcțiile prioritare în domeniul migrației pentru perioada vizată.

În concluzie, Republica Moldova va rămâne în continuare angajată în sprijinirea eforturilor comunității atât naționale cât și internaționale de a pune în aplicare politici și practici pentru realizarea unei migrații sigure, însă, totodată, mizează și pe sprijinul UE și altor țări, pentru a contracara amenințările legate de securitatea internă, în contextul noilor provocări.

Menționăm, Procesul de la Praga reprezintă o platformă de dialog funcțional și deschis în domeniul migrației și azilului pentru 50 de state din UE și din regiune. Întâlnirile între statele de origine și de destinație a persoanelor implicate în procesul migrațional contribuie la o mai bună înțelegere a proceselor date, acordă posibilitatea preluării bunelor practici și elaborării unor viziuni complexe pentru o mai bună gestionare a migrației legale.

Share