Reprezentant NATO, la Chișinău: Responsabilitatea mea este de a identifica în domeniile de cooperare noi oportunități

Reprezentant NATO, la Chișinău: Responsabilitatea mea este de a identifica în domeniile de cooperare noi oportunități

Parteneriatul R. Moldova cu Alianța Nord Atlantică și sprijinul oferit de NATO în realizarea obiectivelor în sectorul de apărare au fost discutate de către Comandantul Armatei Naționale, general de brigadă, Igor Cutie și locțiitorul șefului al statului major al Direcției parteneriate militare din cadrul Comandamentului Suprem al Forțelor Aliate în Europa, general maiorul Odd Egil Pedersen, transmite Oficial.

Generalul de brigadă Igor Cutie, în cadrul declarațiilor de presă, a menționat că au fost discutate mai multe subiecte ce țin de sectorul apărării.

„Vizita domnului general este reprezentată ca fiind încă un pas spre consolidarea misiunii de apărare între RM și NATO. Prin suportul oferit, cu asistența experților NATO am reușit să elaborăm Strategia Națională de Apărare și cea Militară. Am discutat și despre exercițiile multinaționale în conformitate cu programului parteneriatului pentru pace la care participă și militarii noștri. Armata Națională a detașat până acum 2 mii de ofițeri în diferite țări. Am vorbit și despre prezența celor 9 contingente KFOR în Kosovo. În acest an am încheiat proiectul NATO de distrugere a pesticidelor pe întreg teritoriul RM”, a spus Igor Cutie.

La rândul său, general maiorul, Odd Egil Pedersen, a punctat că RM este un partener important pentru NATO și se află în RM pentru a identifica noi oportunități de colaborare între cele două structuri. „Responsabilitatea mea este de a identifica în domeniile de cooperare noi oportunități ce pot fi obținute prin studii, exerciții și cooperare. Suntem bucuroși că suntem aici să discutăm despre domeniile unde am înregistrat succes și despre ulterioarele acțiuni pe care le vom implementa.  . Moldova a beneficiat de un număr de instrumente gestionate de comandamentul pe care îl conduc, participă activ la conceptele operaționale care certifică forțele armate pentru a colabora cu forțele alianței unde sunt detașate. Un alt exemplu este inițiativa de consolidare a capacităților de apărare, aceasta cuprinzând 2 etape: elaborarea documentelor strategice, inclusiv Strategia Națională Militară și de Apărare, iar în etapa a 2 se va oferi asistență în implementarea structurii de forță”, a spus Odd Egil Pedersen.

Doina Secrieru

Share