Reprezentan AGEPI: Comparativ cu anii precedenți, atestăm o scădere a cererilor de înregistrare a titularilor

Reprezentan AGEPI: Comparativ cu anii precedenți, atestăm o scădere a cererilor de înregistrare a titularilor

Şefa direcţiei drept de autor a Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Rodica Popescu, într-un interviu pentru curentul.md, a vorbit despre cum a afectat pandemia domeniul său, dar şi despre situaţia protecţiei drepturilor de autor şi drepturilor conexe în 2020, comparativ cu perioadele similare din anii precedenţi, transmite OFICIAL.

„La capitolul înregistrări ale obiectelor dreptului de autor și drepturilor conexe, din punct de vedere statistic, aș spune că, cifrele se prezintă la același nivel – avem în jur de  250 de cereri anual și tot atîtea certificate eliberate” a dezvăluit ea.

Pandemia COVID-19, a afectat atât sectorul public, cât și cel privat. „Şi-a lăsat amprenta prin scăderea dramatică a numărului de cereri în lunile martie, aprilie ale anului curent (care s-a redresat prin dublarea cererilor în septembrie, octombrie) și a impus schimbări de abordare și funcționare a serviciilor prestate și reformatarea acestora. Astfel încât, să fie asigurată funcționarea agenției în condiții de maximă siguranță și cu respectarea tuturor măsurilor de prevenție pentru diminuarea răspândirii COVID-19”

În acest sens, încurajată fiind utilizarea serviciilor de depunere on-line a cererilor de protecție pentru obiectele dreptului de autor și drepturilor conexe, un instrument foarte comod și util. Totodată, pentru a fi cît mai aproape de solicitanți pe pagina web a AGEPI www.agepi.gov.md, toate personale interesate pot accesa informația detaliată (condițiile de depune a cererii, documentele anexate, taxe, formulare ș.a) cu privire la dreptul de autor și conexe, accesînd rubrica respectivă.

De asemenea, a mai spus că, au fost extinse serviciile consultative prestate de colegii din subdiviziunea pe care o reprezint, absolut gratuit, pentru toate persoanle interesate, atât prin intermediul telefonului (Call centru), poștei electronice, cît și acordarea consultațiilor și asistenței la completarea cererilor direct la oficiu.

„Comparativ cu anii precedenți, atestăm o scădere a cererilor de înregistrare a titularilor, marcajelor și respective, de eliberare a marcajelor de control. Potrivit cadrului normativ în vigoare,  producătorii şi/sau difuzorii exemplarelor de opere şi fonograme, programelor pentru calculator, înregistrate pe suporturi materiale, sunt obligate sa solicite la AGEPI înregistrarea lor în Registrul de stat și eliberarea marcajelor de control care reprezintă o etichetă de model unic, sub forma de imagine tridimensională, cu un nivel special de protecție pe partea exterioară, realizată pe un suport autoadeziv și autodestructiv, având înscris pe ea un cod alfanumeric ce include seria și numărul înregistrării exemplarului de operă sau fonogramă la AGEPI” – spune Rodica Popescu.

Pe lângă aceasta, a precizat că, marcajul de control este, înainte de toate, o garanție pentru consumatori că vor cumpăra un produs licențiat. În același timp, el confirmă legalitatea și justeţea utilizării exemplarelor de opere și fonograme pe care este aplicat.

La fel, şeful direcţiei drept de autor a AGEPI, a adăugat: „Cel mai probabil această scădere se datorează dispariției treptate din circuitul comercial al casetelor audio, video, DVD-urilor care sunt înlocuite cu noi tehnologii și suporturi de nouă generație”.

Cristina Tomac

Share