Recomandările polițiștilor pe timpul sărbatori de Paști
Având în vedere fluxul sporit de persoane ce se va înregistra în locurile publice în perioada următoare și în seara de Înviere, polițiștii vor acționa cu efective sporite pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică la nivelul tuturor localităților, pentru prevenirea și descurajarea faptelor antisociale.
De asemenea, efective ale polițiștilor de patrulare vor acționa pe drumurile publice pentru asigurarea fluidității traficului, fiind prezenți pe drumurile naționale pentru a se asigura că fiecare persoană petrece în siguranță sărbătorile și beneficiază de o călătorie fără evenimente rutiere.
Astfel, peste 2 mii de polițiști din structurile de ordine publică, echipaje a Batalionului de patrulare și acționare operativă, agenți de patrulare vor desfășura acțiuni preventive în zona lăcașurilor de cult, unde se vor organiza slujbe religioase.
Pentru Sărbători de Paști în siguranță, Poliția vă recomandă:
– aveți grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflați în locuri aglomerate;
– nu lăsați nesupravegheați copiii;
– nu răspundeți la provocări cu violență, încercați să evitați conflictele;
– pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi cu încredere la cel mai apropiat polițist ori sunați la apelul unic de urgență -112, suntem la datorie!
Protejați-vă locuința și mașina!
Spărgătorii pot profita de neglijenţa în ceea ce priveşte siguranţa locuinței. Un plus de interes în protecţia bunurilor vă va scuti de neplăceri.
În cazul în care plecaţi de acasă, încuiaţi toate uşile şi geamurile (chiar şi atunci când plecaţi pentru câteva minute).
Nu anunţaţi plecarea de acasă, prin postări pe site-urile de socializare! Pregătirile pentru deplasare trebuie să fie făcute cât mai discret.
Pentru confortul oferit de o călătorie cu autoturismul personal, pe traseu și la destinație e bine să ţineţi cont de următoarele recomandări:
Asiguraţi-vă de buna funcţionare a autoturismului! Stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii!
Dacă traseul este mai lung, e bine să căutaţi popasurile special amenajate în acest sens!
Fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul pe drum! Nu luaţi în maşină persoane necunoscute!
Când aveţi sau când vi se semnalează vreo defecţiune tehnică, luaţi-vă toate măsurile de siguranţă pe durata remedierii acesteia!
Dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului.
Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia şi să traverseze numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranţă. Evitați, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.
Mihaela Rotari