Recomandările Poliției pentru a evita cazurile de dispariție a copiilor

Recomandările Poliției pentru a evita cazurile de dispariție a copiilor

Poliția Republicii Moldova previne cazurile de dispariție a copiilor prin prezentarea unor recomandări, informează Oficial. 

Totodată, Poliţia precizează că zilnic înregistrează de la două la cinci cazuri de dispariţie a copiilor de la domiciliu sau forma de protecţie unde aceştia sunt plasaţi. De la începutul anului 478 de copii au abandonat domiciliul sau forma de protecţie a copilului de unde aceştia au fost plasaţi, dintre care 251 de fete și 227 sunt băieți.

Principalele motive pentru care copiii fug de acasă, potrivit unui comunicat al Poliției, sunt lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, situaţia financiară precară din familie, dar şi conflictele din familie (motivat de consumul de alcool şi comportament amoral al adulţilor) sau ca urmare a plecării părinţilor la muncă în străinătate.

În această perioadă, au fost inițiate 23 cauze penale pentru exercitarea necorespunzătoare a obligaţiilor părinteşti, ceea ce  se pedepsește cu amendă de la v  15000 la 25000 sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 120 de ore.

Pentru a evita dispariţia copilului, Poliţia recomandă părinţilor şi persoanelor în grija cărora se află aceştia:

 • Manifestați interes permanent faţă de situaţia copilului, încurajaţil să aibă încredere în puterile proprii şi menţionaţi orice îmbunătăţire în comportamentul său.
 •  Fiți atenți la orice schimbare negativă în comportamentul copilului şi motivaţi-l pentru rezolvarea în comun a problemei cu care se confruntă.
 •  Discutați  cu copilul cât mai frecvent şi stabiliţi un set de reguli de comportament, atunci când se află în stradă.
 •  Învăţaţi-l că are voie să plece doar cu permisiunea dumneavoastră şi că trebuie să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă!
 •  Explicaţi-i, pe înţelesul său, cu exemple concrete, că nu este bine să intre în vorbă cu persoane străine şi nici să accepte de la acestea diverse obiecte sau promisiuni! În niciun caz nu trebuie să se urce în maşinile necunoscuţilor sau să îi însoţească pe aceştia, indiferent de pretext.
 •  Asiguraţi-vă că ştie numele şi numărul de telefon al părinţilor, precum şi adresa la care locuieşte!
 •  Învăţaţi-l că, dacă se pierde de dumneavoastră, trebuie să rămână în zona unde v-a văzut ultima dată şi să apeleze la un poliţist sau la un adult însoţit de un copil!
 •  Nu restricţionaţi excesiv şi fără justificare copilul, căci acest comportament poate duce la un refuz de a respecta orice regulă convenită împreună cu dumneavoastră.
 •  Dacă adulții vor reacționa agresiv și violent, există riscul ca copilul să fugă din nou.
 •  Solicitați ajutorul specialiştilor din domeniul protecţiei copilului când sesizaţi că situaţia pare a scăpa de sub control (psiholog, profesori, poliţie, autoritatea tutelară locală/teritorială), care vă pot oferi suport în rezolvarea situaţiilor de impas.
 •  În cazul dispariţiei copilului, păstraţi calmul şi sesizați imediat Poliţia, apelând serviciul 112 sau inspectoratele de poliţie teritoriale.

Mihaela Rotari 

Share