Recomandările experților! Iată cum pot fi îmbunătățite serviciile de salubrizare în Chișinău!
Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a desfășurat, astăzi, audieri publice pe marginea subiectului serviciilor publice din mun. Chișinău, transmite OFICIAL.
Scopul politicii propuse este de a se expune asupra modului în care au loc lucrările de salubrizare în municipiul Chișinău pe perimetrul carosabilului, al trotuarelor tehnice sau pentru pietoni – adiacente, a spațiilor verzi din municipiu, inclusiv a fâșiilor amplasate la marginea drumurilor, a stațiilor de așteptare, precum și a blocurilor din curțile blocurilor.
Expertul IPRE, Mihai Mogâldea, a menționat, în debut, că, proiectul acționează pe trei domenii de intervenție: transport, reforma administrației publice, pentru a oferi un proiect de reformare a domeniului de salubrizare în cadrul dimensiunii serviciilor publice.
Proiectul a fost prezentat de expertul Iulian Rusu, care este și autorul politicii propuse. „În procesul de salubrizare a orașului sunt implicați mai mulți actori: Direcția Generală Locativ – Comunală și Amenajare, întreprinderile municipale pentru serviciile locative, ÎM „Asociația de Gospodărie a Spațiilor Verzi”, „EXDRUPO”, ÎMGFL-urile, cooperativele de construcții a Locuințelor etc. Actorii implicați în salubrizare au echipament învechit și neperformant și, deși, în ultimii doi, ani au fost luate măsuri pentru a îmbunătăți parcul mecanizat pentru salubrizare. Estimările aproximative arată un nivel de acoperire a necesităților de echipament mecanizat în proporție de 30%”, menționează expertul.
Pentru a putea depăși provocările generate de cadrul actual de funcționare al actorilor implicați în serviciile de salubrizare au fost analizate câteva opțiuni de îmbunătățire a procesului de salubrizare în Capitală: păstrarea cadrului instituțional actual și al responsabilităților; transferul de competențe între actorii implicați cu asigurarea specializărilor; fuzionarea ÎMS-urilor într-o singură entitate și păstrarea EXDRUPO și AGSV, cu asigurarea specializărilor; fuzionarea actorilor implicați într-o singură ÎM de gestionare a spațiilor publice.
În acest sens, pentru îmbunătățirea serviciilor publice se recomandă:
Încheierea contractelor de prestări servicii de salubrizare cu întreprinderile care gestionează spații publice adiacente blocurilor aflate în administrare; stabilirea unui grafic de efectuare a lucrărilor (curățarea copaci, salubrizare, lucrări de reparare a carosabilului) pe străzile din municipiu cu stabilirea indicatorilor de parcare interzisă (temporare sau permanente) cu indicarea timpului când staționarea este interzisă; Implementarea instrumentelor de identificare și documentare rapidă a cazurilor de încălcare a obligației de păstrare a salubrității spațiilor publice, inclusiv echipament foto/video pentru agenții constatatori, posibilitatea de achitare prin Mpay a amenzii, mecanism de raportare din partea cetățenilor e cazuri de încălcare a obligației de păstrare a curățeniei publice atât de persoane fizice cât și de persoane juridice; coordonarea lucrului cu poliția rutieră privind aplicarea sancțiunilor pentru parcare neregulamentară în scop de salubrizare sau efectuarea altor lucrări de întreținere (spații verzi, carosabil), precum și pentru transportarea încărcăturilor neacoperite cu prelată etc.
Mai jos vedeți documentul:
Doina Secrieru