Recomandările ANSA cu privire la consumul de produse alimentare pe timp de caniculă
Având în vedere perioada cu temperaturi înalte (caniculă), ANSA adresează consumatorilor următoarele recomandări și sfaturi la procurarea şi consumarea produselor alimentare pentru a evita toxiinfecţiile alimentare procuraţi produsele alimentare numai din unităţi comerciale sau spaţii autorizate sanitar-veterinar şi evitaţi produsele care nu corespund cerintelor organoleptice.
Sfaturi la cumpărarea produselor alimentare în perioadele cu temperaturi înalte:
1. verificaţi la direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect,gust etc.) având în vedere că temperaturile ridicate favorizeaza procesul de alterare a produselor alimentare şi refuzaţi produsele care prezintă caracteristici cum ar fi alterarea (miros acru, aspect spongios de inceput de fermentare, produs deformat si consistenţa moale-ingheţata, ambalaje deformate, etc.);
2. la procurarea produselor alimentare, acordaţi atenţie deosebită ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, deformat sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplina siguranţă pentru consumator, evitaţi să achizitionati astfel de produse;
3. verificaţi dacă este respectată temperatura la care este expus la vânzare produsul alimentar ales (temperatura menţionată de producător pe etichetă ce însoţeşte produsul, trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziţionat);
4. nu recongelaţi un produs alimentar dupa ce acesta a fost decongelat, dacă producatorul interzice această acţiune (prin menţionare pe eticheta);
5. perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide (apa minerala naturală, apa de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare) la achizitionarea cărora recomandăm să acordaţi atenţie deosebită modului de expunere având în vedere că expunerea acestora sub acţiunea directă a razelor solare conduce la deteriorarea caracteristicilor produselor menţionate, băuturile răcoritoare trebuie să fie însoţite de certificat sanitar-veterinar;
6. atrageţi atenţie legumelor şi fructelor comercializate în cadrul pieţelor în spaţii deschise, unde temperatura mediului ambiant foarte ridicata afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeţurilor etc.);
7. verificaţi cu atenţie data durabilităţii minimale, data limită de consum a produselor (termen de valabilitate);
8. la cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care doriţi să reclamaţi calitatea unui produs;
9. nu decongelaţi şi recongelaţi un produs alimentar dacă producătorul interzice această acţiune.
Vă sfătuim ca după procurare să păstraţi produsele conform indicaţiilor înscrise de producător pe ambalajul produsului.
Evitaţi procurarea alimentelor din locuri neautorizate. În scopul evitării îmbolnăvirilor și pentru protejarea sănătății consumatorilor, ANSA încurajează consumatorii să nu susțină comercializarea produselor alimentare de origine animală sau non-animală din spații improvizate, nesupuse controlului sanitar-veterinar sau în stradă. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare, existând riscul achiziţionării unui produs neconform sau chiar nesigur care vă poate afecta sănătatea.
În cazul în care se constată nereguli, care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sesizeze reprezentanţii Direcţiilor Teritoriale pentru Siguranţa Alimentelor sau să apeleze Linia Fierbinte ANSA 080080033.
Maria Roșca