Recomandări pentru cosumatori la achiziționarea peștelui sau a produselor de origine animală

Recomandări pentru cosumatori la achiziționarea peștelui sau a produselor de origine animală

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu unele recomandări pentru cosumatori la achiziționarea peștelui sau a produselor de origine animală.

În acest fel, ANSA comunică:

  1. produsele din pescuit congelate, glazurate, care au aplicat un strat protector de gheață pentru a evita deshidratarea (arsura de congelator), aceasta este considerată completă atunci când întreaga suprafață a produsului, pește, fileu de pește congelat este acoperită cu un strat de gheață adecvat și ar trebui să fie lipsită de zone expuse unde poate apărea deshidratarea. Nu există ghiduri cu privire la ceea ce constituie un nivel corespunzător de glazură pentru orice format de produs anume, dar condiția de bază este ca produsele să fie învelite și sigilate corespunzător, un nivel de glazură de la 5% la 10% de regulă sunt suficiente;
  2. nu există normative legale referitor la cantitatea de solzi care o poate prezenta peștele în dependență de clasificarea peștelui după specie sau proveniența;
  3. informația de pe etichetă trebuie să conțină în mod vizibil și clar date referitor la ţara de origine, scrisă în caractere latine de minimum 20 mm înălţime, denumirea ştiinţifică a produsului, precum şi cea comercială, prezentarea, categoriile de prospeţime şi dimensiunea, greutatea netă de produs din ambalaj, exprimată în kilograme, data clasificării şi cea a expedierii, numele şi adresa expeditorului, temperatura de depozitare, glazura exprimată în procente;
  4. ambalajul sau materialul care vine în contact cu produsul alimentar, trebuie să corespundă următoarelor condiţii: să aibă un grad ridicat de stabilitate fizico-chimică; să nu influenţeze caracteristicile organoleptice, fizico-chimice sau valoarea nutritivă a produsului alimentar cu care vine în contact în timpul prelucrării, manipulării, transportului sau păstrării acestuia; să nu confere toxicitate produsului alimentar cu care vine în contact; să asigure produsului alimentar o protecţie eficientă faţă de alte impurificări accidentale, pe toată perioada prelucrării, păstrării şi transportului produsului respectiv;
  5. cerințele caracteristice pentru carnea de bovină, (carne supusă tratamentului prin frig, temperatura căreia în profunzimea muşchilor este cuprinsă între 0°C şi 4°C), destinate consumului uman le puteți găsi în prevederile Hotărîrii de Guvern 696 din04.08.2010, condițiile de bază sunt: să provină din unități autorizate sanitar-veterinar, să dispună de certificat sanitar-veterinar, să fie respectate condițiile sanitar-veterinare de igienă și temperatură pe timpul transportării și depozitării, tot aici puteți găsi și termenul de valabilitate pentru carnea de bovină și pasăre în stare refrigerată;
  6. cerințele sanitar-veterinare pentru carnea de pasăre refrigerată, (păstrată la o temperatură de cel puţin – 2°C  şi de cel mult + 4° C), sunt specificate în prevederile Hotărîrii de Guvern nr. 773 din 03.10.2013, condițiile de bază sunt următoarele: să provină din unități autorizate sanitar-veterinar, să dispună de certificat sanitar-veterinar, să fie respectate condițiile sanitar-veterinare de igienă și temperatură pe timpul transportării și depozitării.

Doina Secrieru

Share