Recomandări de la ANSA: Cum alegem corect pepenii verzi și galbeni
Sezonul pepenilor verzi și galbeni e în toi, de aceea Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează consumatorii să fie prudenți la cumpărarea fructelor și să țină cont de următoarele recomandări:
1.Să procure pepenii verzi și pepenii galbeni din locurile și spațiile special amenajate, care dețin certificatele de înregistrare oficială în domeniul siguranței alimentelor;
2.Să evite cumpărarea produselor de la persoanele fizice care practică comerțul ambulant (stradal) ilicit, din motiv că aceștia nu dețin acte permisive, documente ce atestă calitatea, inofensivitatea și proveniența fructelor, nu sunt respectate normele elementare de igienă.
3.Verificarea senzorială a calității produselor:
•pepenii verzi/galbeni nu trebuie să prezinte urme de putregai sau să fie alterate, în acest caz devin improprii consumului;
•fără impurități vizibile pe suprafață (sol, urme de plante uscate, etc.);
•fără urme de prezență a dăunătorilor;
•să fie uniforme ca aspect (fără lovituri, tăieturi);
•fără miros/gust impropriu;
•fără surplus de umezeală;
•să nu prezinte la suprafață deformări nespecifice fructului (umflături/noduli, pete ), acest fapt indică că produsele alimentare sunt afectate de soare;
•pata galbenă a pepenelui verde localizată din partea opusă a codiței, trebuie să fie neapărat galbenă, nicidecum verde sau albă, în caz contrar ar însemna că pepenele verde a fost cules prea repede și nu este copt;
•coaja nu trebuie să fie moale, acest lucru ar însemna că fructul e prea copt;
•codița pepenelui verde, preferabil să nu fie uscată, acesta ar indica ca produsele respective au fost culese câteva zile în urmă. Optați pentru pepenii verzi cu codița verde.
4.Consumatorii sunt în drept să solicite de la comercianți prezentarea unor documente ce atestă inofensivitatea pepenilor verzi/ galbeni expuși spre vânzare (de exemplu: buletin de încercări la investigarea conținutului de nitrați/ reziduuri de pesticide); certificat de calitate emis de către producători în baza buletinului de încercări obținut de la un laborator acreditat.
5.Fructele nu trebuie expuse direct la razele solare, în timpul păstrării sau comercializării.