Reacția conducerii Academiei de Științe a Moldovei, după ce a fost învinuit de pasivitate în contextul COVID-19!
Președintele Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), Ion Tighineanu, în cadrul unui interviu, a răspuns la întrebarea: „În ultimul timp, conducerea Academiei de Științe și Dumneavoastră personal, în contextul pandemiei, ați fost învinuiți de pasivitate de unele surse mass-media, în particular, de către un post privat de televiziune. Cum comentați aceste învinuiri? Pe cât corespund adevărului aceste reproșuri?”.
„În contextul situației epidemiologice în care a ajuns societatea pentru prima dată, e și normal că mai mulți concetățeni caută răspunsuri la întrebările arzătoare anume la oamenii de știință, conștientizând gravitatea situației și mai ales faptul că această ecuație cu mai multe necunoscute poate fi rezolvată doar împreună și datorită savanților. Alții însă, și ne bucură faptul că sunt minoritate, au ales calea neadevărului și a acuzațiilor nefondate. La finele lunii aprilie curent, la una din emisiunile unui post privat TV, în cadrul căreia a fost vizată activitatea AȘM, moderatoarea, care probabil a văzut doar ceea ce și-a propus să vadă, a declarat că s-a documentat studiind site-ul Academiei, dar pe site „mare lucru nu era, serioase multe lucruri” și doar „pe data de 16.03 vin niște recomandări”, „chestii banale” etc. Adevărul constă în faptul că încă la 6 februarie curent, adică cu mai bine de o lună până la confirmarea primului caz de infecție cu noul tip de coronavirus în Republica Moldova (7 martie 2020) și declararea pandemiei de către Organizația Mondială a Sănătății (11 martie 2020), Academia de Științe, în colaborare cu Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), a organizat o Masă rotundă cu genericul „Situația epidemiologică cauzată de noul tip de coronavirus: măsuri de prevenire și răspuns”. Ample informații pe domeniile sale de competență privind coronavirusul de tip nou au fost prezentate de dr. Nicolae Furtună, director al ANSP, și prof. univ. Constantin Spânu, şef al Direcţiei cercetare şi inovare a ANSP”, a spus Tighineanu.
În același timp, el a adăugat: „În perioada pandemiei, membrii AȘM au realizat mai multe evenimente online, lecții publice, dezbateri, venind de fiecare dată cu recomandări și soluții constructive, pe care le puteți examina accesând site-ul instituției. Mai multe acțiuni întreprinse de AȘM și membrii săi până la 22 mai curent sunt descrise detaliat pe site-ul AȘM. Au urmat și alte activități, dintre care voi remarca două lecții publice cu participare internațională. La 28 mai 2020, Academia de Științe a Moldovei, în colaborare cu Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „N. Testemițanu”, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova, Asociația China Ningbo pentru Schimb Internațional de Cadre, Spitalul Hwa Mei, Universitatea Academiei Chineze de Științe, Inițiativa Ningbo a Talentelor din Europa Centrală și de Est a organizat videoconferința cu genericul „Lupta împotriva COVID-19 din punct de vedere al managementului spitalelor”, în cadrul căreia profesorii chinezi Ye Honghua și Hu Supei au împărtășit din experiența proprie în lupta împotriva pandemiei COVID-19. La 12 iunie curent, în cadrul festivității de marcare a Zilei Academiei de Științe a Moldovei, Prof. Randy Schekman de la Universitatea California/Berkeley din SUA, Laureat al Premiului Nobel în medicină, a prezentat online lecția publică „Importanța cercetărilor fundamentale în descoperirile medicale”, celebrul savant din SUA abordând și unele trăsături specifice ale coronavirusului de tip nou în contextul perspectivelor elaborării unor vaccinuri eficiente pentru depășirea pandemiei COVID-19 la nivel global. Remarcăm că în istoria Academiei de Științe este prima prelegere publică susținută la AȘM de un Laureat al Premiului Nobel”, a mai spus Tighineanu.
Mihaela Rotari