Raportul național privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală: „Este o colecție de date de la instituțiile cu funcții de control”
Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în comun cu Serviciul Vamal și Inspectoratul General al Poliției, au prezentat astăzi Raportul național privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, informează Oficial.
Lilia Bolocan, directorul AGEPI, a subliniat că raportul acesta prezintă o colecție de date care au fost colectate de la instituțiile abilitate cu funcții de control.
„Pe de altă parte, când vorbim despre respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, un pilon de bază de aplicare și respectare este informarea și educarea și acest segment ni l-am asumat noi, ca și instituție – AGEPI. Astfel, în anul 2017 noi am organizat 63 de seminare de informare, ateliere de lucru, educative și grupurile-țintă a acestor activități au fost agenți economici, bibliotecari, profesori, funcționari. Am fost plenar implicați în implementarea prevederilor acordurilor RMUE, avem foarte multe provocări în domeniu, dat fiind acestea avem și suportul proiectului de asistență tehnică”, a declarat Bolocan.
Directorul AGEPI a spus că instituția, pe care o conduce, are obiective ambițioase și importante pentru perioada următoare. „Un obiectiv foarte important, chiar la nivel regional, este platforma IT care ar cuprinde toate datele de la toate instituțiile ce dețin informații din proprietate intelectuală”, a spus ea. Totodată, s-a referit la ghidul pentru producătorii autohtoni, care este în proces de lucru, dar și la importanța creșterii numărului solicitărilor privind indicațiile geografice.
Vitalie Vrabie, directorul Serviciului Vamal, a spus că raportul prezentat permite stabilirea situației la zi în domeniul respectării protecției drepturilor intelectuale, dar și indică pașii ce ar fi necesar de întreprins pe viitor. „Acest raport este realizat într-o manieră profesionistă și accesibilă și mulțumesc mult colegilor pentru munca depusă. Documentul ne indică, în mod clar, de ce trebuie să ne consolidăm eforturile în domeniul protecției drepturilor, în lupta cu produsele contrafăcute”, a declarat oficialul.
Directorul a menționat că, pe parcursul anului 2017, Serviciul Vamal a întreprins numeroase acțiuni privind respectarea drepturilor intelectuale și a remarcat faptul că, anul trecut, vameșii au reținut 41 de loturi de mărfuri susceptibile de atingerea drepturilor intelectuale – cu 6 mai mult decât în 2016.
Totodată, Vitalie Vrabie a spus că nu doar autoritățile publice sunt responsabile de protejarea și respectarea drepturilor intelectuale, ci și consumatorii sunt responsabili și a solicitat implicarea deplină în depistarea produselor contrafăcute.
Doina Secrieru