Raportul asupra situației financiare a Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru anul 2023 a fost audiat de Comisia de control al finanțelor publice

Raportul asupra situației financiare a Ministerului Muncii și Protecției Sociale pentru anul 2023 a fost audiat de Comisia de control al finanțelor publice

Comisia de control al finanțelor publice a audiat, în cadrul ședinței de astăzi, raportul de audit asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale încheiate la 31 decembrie 2023.

Misiunea de audit a Curții de Conturi a constatat că raportul oferă, cu unele excepții care au condiționat emiterea opiniei cu rezerve, o imagine corectă și fidelă în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil. Observațiile de audit care au servit drept bază pentru exprimarea opiniei cu rezerve se referă la faptul că ministerul nu a oferit suficiente probe pentru confirmarea cheltuielilor, în sumă de 3,3 miliarde de lei utilizate pentru acordarea compensațiilor cetățenilor în perioada rece a anului 2023 (perioada ianuarie-martie). Astfel, deși a fost instituit cadrul normativ și cel instituțional necesar pentru asigurarea creării și implementării sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică” (SIVE), persistă anumite carențe. Acestea se referă la nerealizarea operațiunilor de interacțiune și schimb de date între SIVE și alte sisteme informaționale care dețin date-cheie referitoare la indicii ce determină plățile individuale, aplicarea și funcționarea adecvată a acestui sistem. De asemenea, nu au fost obținute suficiente probe de audit pentru confirmarea cheltuielilor aferente serviciilor de asistență telefonică gratuită pentru populație, prestate de unele ONG-uri, în sumă de 2,4 milioane lei.

Alte aspecte de audit care au fost reflectate în raport se referă la insuficiența mecanismelor instituționale de control intern. Acest fapt a cauzat calcularea și achitarea neregulamentară a salariilor pentru unele persoane care nu se aflau pe teritoriul Republicii Moldova și, respectiv, la locul de muncă. Acest lucru a determinat cheltuieli nejustificate pentru remunerarea muncii în sumă de 70,7 mii de lei. Misiunea de audit a mai  constatat că Consiliul Național de Determinare a Dizabilităților (CNDDCM) a admis iregularități în procesul de angajare și achitare a plăților salariale. Astfel, au fost angajate zece persoane care nu dețin studii în domeniul social, medical, educațional sau în alte domenii conexe, conform fișei de post. La fel, CNDDCM nu a asigurat înregistrarea drepturilor de proprietate asupra unei clădiri, a cărei valoare este de 14,3 milioane de lei și a investițiilor realizate în aceasta de 9,2 milioane de lei.

În raport se mai menționează că nu a fost realizat scopul proiectului investițional privind construcția blocului cu 80 de apartamente care urmau a fi repartizate participanților la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobâl. Acest bloc de locuințe se află în proprietatea statului, care a suportat, în anul 2023, cheltuieli suplimentare pentru serviciile de pază în sumă de 457,1 mii lei.

Totodată, în cadrul misiunii de audit s-a constatat că MMPS nu a elaborat și aprobat mecanismul de determinare a cheltuielilor, cu indicarea expresă a modului de organizare, funcționare și finanțare a centrelor de plasament temporar pentru refugiați. De menționat că, în anul 2023, activau 33 de centre de plasament temporar pentru refugiați. Pentru activitatea acestora și pentru gestionarea crizei refugiaților, pe parcursul anului 2023, au fost alocate, prin intermediul Fondului de intervenție al Guvernului, mijloace financiare în sumă de 42 de milioane de lei. Dintre acestea, au fost executate 41,7 milioane de lei.

În contextul celor relatate, Curtea de Conturi a prezentat ministerului mai multe recomandări în vederea remedierii neconformităților constatate. Printre acestea sunt: elaborarea și aprobarea proceselor de control intern privind acordarea suplimentelor la salariu, cu delimitarea clară a activităților de bază de cele suplimentare; recuperarea mijloacelor financiare publice achitate nejustificat, aferente procesului de digitalizare a arhivei dosarelor CNDDCM, preluat și achitat de MMPS în lunile noiembrie-decembrie 2023; implementarea unui sistem de control intern managerial viabil; definitivarea procesului de aprobare a reglementărilor aferente organizării și funcționării centrelor de plasament temporar pentru refugiați etc.

Raportul a fost remis spre informare, examinare și, după caz, implementare a recomandărilor Parlamentului, Președintelui Republicii Moldova, Guvernului, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Procuraturii Generale și Agenției Proprietății Publice.

Share