„Raportul alternativ de implementare a Acordului de Asociere RM-UE”. CCRM a luat parte la prezentare
Reprezentanții Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) au participat astăzi, 25 noiembrie, la prezentarea Raportului Alternativ „Opt ani de implementare a Acordului de Asociere UE-Moldova: progrese. constrângeri. priorități”, organizat de societatea civilă în cadrul unui eveniment public online. La eveniment au participat, de asemenea, reprezentanți ai autorităților publice, societății civile și parteneri externi.
Raportul vizează evoluția dialogului dintre UE și Republica Moldova și constatările generale conexe acestuia și a fost realizat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic. În raport sunt prezentate principalele progrese, constrângeri, priorități și succese în domeniul conex Acordului de Asociere UE – Republica Moldova, pe 5 titluri ale Acordului de Asociere: dialogul politic și reformele; libertatea, securitatea și justiția; cooperarea economică și sectorială; comerțul și aspectele legate de comerț; și asistența financiară, dispozițiile antifraudă și de control.
Participanții la eveniment au remarcat că dialogul politic UE-Moldova a fost consolidat și avansat, în special odată cu obținerea, la 23 iunie 2022, a statutului de țară candidată la UE. Decizia UE a avut la bază opinia favorabilă a Comisiei Europene, după evaluarea Chestionarului completat în contextul cererii de aderare depuse de țara noastră în luna martie 2022, constată autorii raportului.
De asemenea, a fost luat în considerare progresul realizat în implementarea Acordului de Asociere, precum și angajamentul autorităților de a obține succese în contextul implementării. Această apreciere a fost confirmată și de Raportul Parlamentului European privind implementarea Acordului de Asociere, adoptat la 19 mai 2022, se constată în raport.
Menționăm că Curtea de Conturi, în calitate de instituție supremă de audit, și-a asumat angajamentul conex art. 49 a Acordului de Asociere, de a realiza auditul public extern în Republica Moldova în conformitate cu standardele internaționale ale organizației internaționale de profil INTOSAI. Realizările și progresele instituției pe această cale au fost remarcate de partenerii și donatorii externi în contextul mai multor evaluări realizate recent, ultima dintre care fiind evaluarea internațională peer review.