Raport al Comisiei Europene privind nivelul de implementare a condiționalităților de către RM aferente regimului fără vize
Primul Raport anual al Comisiei Europene privind Mecanismul de Suspendare a Regimului de Vize, care evaluează de o manieră complexă şi detaliată nivelul de implementare a condiţionalităţilor aferente regimului fără vize cu Uniunea Europeană pentru ţările din Balcanii de Vest şi Parteneriatul Estic, a fost publicat ieri, 20 decembrie 2017, informează Oficial.
Potrivit unui comunicat de presă, raportul constată că Republica Moldova continuă să îndeplinească criteriile care au stat la baza liberalizării regimului de vize cu UE, şi include un set de recomandări pentru consolidarea politicilor țării noastre, în special în domeniul prevenirii și combaterii corupției și spălării banilor.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene apreciază înalt evaluarea Comisiei Europene, care confirmă prin fapte și statistici calificativul de implementare eficientă a regimului fără de vize cu RM atribuit la nivelul politic la Summit-ul Parteneriatului Estic din 24 noiembrie 2017.
Totodată, MAEIE reiterează disponibilitatea autorităților naționale să coopereze în continuare cu Comisia Europeană în vederea punerii în aplicare a recomandărilor înaintate, luând în considerare că acestea în mare parte deja se regăsesc şi în Agenda de Asociere RM – UE pentru anii 2017 – 2019.
De menționat că, călătoriile fără vize au facilitat semnificativ contactele interumane și au contribuit la consolidarea suplimentară a legăturilor de afaceri, sociale și culturale între Republica Moldova și Uniunea Europeană. Către finele primului an în spațiul Schengen au călătorit 241.415 cetățeni moldoveni, deținători de pașapoarte biometrice, către finele celui de-al doilea an – 577.058, către finele anului trei – 982.764, iar către 10 decembrie 2017 – 1.328.083. În același timp, potrivit Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), s-au înregistrat doar aproximativ 0,3% cazuri de refuzuri de intrare și 0,5% de cazuri de ședere ilegală. Astfel, cetățenii moldoveni au avut și continuă să aibă o atitudine responsabilă față de această libertate. Posibilitatea de a călători fără vize este deschisă pentru toți 2.059.358deținători de pașapoarte biometrice, inclusiv pentru cei din regiunea transnistreană (144.128).
Doina Secrieru
Mergem pe un curs pro European autentic și ce-i mai straniu ca odata ce UE apreciaza ceea ce fac actuala Guvernare se gasesc al de Maia și Nastase care inventează niste critici aberante de parca ai impresia ca incalzirea globala e vina PDM…
Totusi se lucreaza, chiar daqca unora asta nu le convine, dar Moldova continua increzut sa se apropie de UE, si demonstreaza prin realizari concrete ca merita integrarea.