Raport al CNA pentru anul trecut: Cazurile de trafic de influență sunt pe prima poziție

Raport al CNA pentru anul trecut: Cazurile de trafic de influență sunt pe prima poziție

Directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu, a prezentat, astăzi, în cadrul ședinței comune a Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică și a Comisiei juridice, numiri și imunități, raportul de activitate al CNA pentru anul 2017, transmite Oficial.

Astfel, Bogdan Zumbreanu a prezentat o sinteză a întreg raportului de activitate a instituției, pe care o conduce.

„În acest an CNA s-a concentrat pe investigarea faptelor de corupție ale demnitarilor și ale altor persoane, pe marginea schemelor de corupție și a persoanelor coruptibile.

Ofițerii de investigații au avut în gestiune 881 de infracțiuni, cu 3% mai mult ca în 2016, dintre care 698 au fost acte de corupție și alte infracțiuni conexe, 39 de infracțiuni ce țin de spălarea de bani și 144 – alte genuri.

Dintre acestea – 617 infracțiuni au fost deosebit de grave, 227 mai puțin grave și 37 ușoare.

Pe prima poziție sunt cazurile traficului de influență, urmate de coruperea pasivă, exces de putere, abuz de putere, corupere activă, folosirea documentelor false, delapidări de fonduri, fals în acte publice, îmbogățire ilicită, etc..

69% din infracțiuni s-au înregistrat în Capitală și raioanele de Centru, 22% – în Bălți și raioanele de nord și 9% – în sud.

Cele mai vizate domenii sunt justiția și afacerile, sectorul privat, administrația publică locală, sectorul bugetar, medicina, educația, serviciul militar.

Printre subiecții vizați cei mai mulți sunt polițiști, directori de întreprinderi, inspectori vamali, conducători de instituții autonome sau teritoriale, educație, primari, judecători sănătate, ofițeri de urmărire penală, viceminiștri, miniștri, secretari ai consiliilor locale, președinți de raioane, servicii publice.

Direcția de urmărire penală a inițiat 1 939 cauze penal, dintre care 610 au fost finalizate.

Prejudiciul recuperat este de 47 mln. lei: 10 mln. pe sechestru și 2 mln. restituite benevol și 10,5 mln. lei încasați de Fisc.

La 30 martie a fost creată Agenția de recuperare a bunurilor infracționale, iar raportul a fost prezentat de șefa Agenției.

Instanțele au aplicat pedeapsă cu închisoare în 19% din cauze cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții – 66%.

Numărul adresărilor la CNA este în permanentă creștere, fiind examinate 40 426, cu 9% față de 2016. Ofițerii CNA au primit în audiență 19 mii cetățeni și au recepționat 2 998 apeluri la linia verde.

Pe parcursul anului s-au făcut mai multe instruiri pe marginea subiectelor integrității funcționarilor publici, managementul riscurilor de corupție, asigurarea măsurii de integritate, răspunderea pentru lipsa integrității, „Cum să fii un student integru?”, „Corupția în viziunea copiilor””, a menționat în prezentarea sa directorul CNA.

Doina Secrieru

 

Share