Rapoartele anuale de audit și Rapoartele anuale de activitate ale Curții de Conturi pentru anii 2022-2023, prezentate în Comisia parlamentară de profil
Rapoartele anuale de audit ale Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) pentru anii 2022-2023 și Rapoartele de activitate pentru anii 2022-2023 au fost examinate astăzi, 13 noiembrie, în cadrul Comisiei de control al finanțelor publice (CCFP). La audieri au participat membrii Curți de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), precum și reprezentanții Cancelariei de Stat, ministerelor și altor entități auditate.
Principalele constatări și recomandări din Rapoartele anuale de audit au fost prezentate de Tatiana Șevciuc, președinta Curții de Conturi. Rapoartele sintetizează și prezintă concluziile Curții de Conturi privind formarea, gestionarea și utilizarea resurselor financiare și a patrimoniului public în exercițiile financiare încheiate. Scopul rapoartelor este de a informa Parlamentul, Guvernul, entitățile auditate și societatea despre principalele probleme sistemice, concluzii și constatări rezultate din activitatea de audit public extern realizată în conformitate cu mandatul Curții de Conturi.
În perioada de raportare, activitatea Curții de Conturi a fost inițiată cu auditurile financiare asupra rapoartelor Guvernului privind executarea bugetului de stat, a bugetului asigurărilor sociale de stat, a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală și asupra rapoartelor ministerelor privind executarea bugetelor pentru anul bugetar încheiat.
Totodată, activitatea de audit desfășurată s-a concentrat pe un șir de aspecte importante, precum: managementul finanțelor publice, gestionarea proprietății publice, gestionarea companiilor de stat, domeniile educație, sănătate, energetic, social, agricol, mediu, locativ-comunal, precum și impactul auditului public extern.
Rapoartele includ informații esențiale despre modul în care instituțiile statului gestionează resursele financiare publice, administrează patrimoniul public, implementează sistemele de control intern și își îndeplinesc responsabilitățile pentru a asigura conformitatea cu disciplina bugetar-fiscală.
În cadrul ședinței CCFP au fost audiate, de asemenea, Rapoartele de activitate ale Curții de Conturi pentru anii 2022-2023, care prezintă informație privind misiunea, organizarea, activitatea instituției, performanțele obținute în dezvoltarea capacităților instituționale, asigurarea transparenței, conlucrarea cu părțile interesate, managementul financiar și al resurselor umane, situațiile financiare anuale ale Curții de Conturi etc. De menționat, că în luna octombrie 2024 au fost prezentate rapoartele auditorului extern privind situațiile financiare ale Curții de Conturi pentru 5 ani (2019-2023), pentru toți anii fiind emisă opinie fără rezerve, ceia ce confirmă fidelitatea și performanța financiară în toate aspectele semnificative.
Potrivit deciziei Comisiei de control al finanțelor publice, Rapoartele anuale de audit și Rapoartele anuale de activitate ale Curții de Conturi pentru anii 2022-2023 vor fi propuse spre audiere plenului Parlamentului.