Radiografia campaniilor electorale din 2024: costuri și vizibilitate pe rețelele sociale

Radiografia campaniilor electorale din 2024: costuri și vizibilitate pe rețelele sociale

Candidații la funcția de Președinte al Republicii Moldova au difuzat 768 de anunțuri Meta, cheltuind peste 85 mii de euro, generând, în total, peste 59 de milioane de vizualizări, iar participanții la referendum au publicat circa 1 600 de postări. Actorii care nu fac parte din campanie (terții) au cheltuit peste 176 mii de euro pentru anunțuri Meta. Sunt doar câteva dintre constatările raportului de monitorizare a campaniilor electorale online în timpul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din Republica Moldova din 2024, elaborat în cadrul proiectului Protejarea integrității proceselor electorale din Republica Moldova”, implementat de International IDEA și Suedia.

Analiza se referă la utilizarea platformelor de social media de către competitorii electorali și actorii terți, urmărind evaluarea cheltuielilor de campanie, transparența și conformitatea acestora cu cadrul legal. Conform studiului, toți cei 11 candidați prezidențiali au utilizat în mod activ rețelele de socializare pentru a ajunge la alegători, spre deosebire de participanții la referendum, care au avut o activitate digitală mai redusă. Actorii neînregistrați în campanie, persoane fizice, organizații și pagini anonime neînregistrate oficial ca participanți la alegeri, au avut o prezență marcantă în peisajul electoral din 2024. Acești actori terți au cheltuit sume care depășesc cu mult banii pentru cheltuielile de publicitate online ale competitorilor electorali oficial înregistrați de către CEC.

Recomandările făcute pentru consolidarea reglementărilor privind campaniile electorale online vor sprijini eforturile CEC de a proteja integritatea proceselor electorale de riscurile sporite de dezinformare și finanțare ilegală. Acestea se referă la îmbunătățirea transparenței finanțării campaniilor digitale, reglementarea publicității politice de către agențiile media, consolidarea supravegherii rețelelor de socializare și a publicității politice și altele.

Share