Republica Moldova este prima țară din cadrul statelor Europei de Est (non-UE) care a ratificat Convenția! Iată mai multe detalii

Republica Moldova este prima țară din cadrul statelor Europei de Est (non-UE) care a ratificat Convenția! Iată mai multe detalii

Republica Moldova și-a reiterat angajamentul de a promova inițiativa globală de reducere a impactului mercurului asupra mediului și sănătății umane, în cadrul primei Conferințe a Părților Convenției de la Minamata cu privire la Mercur (COP1) care s-a desfășurat la Geneva, Elveția, la sfârșitul lunii septembrie curent.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa  Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) și a întrunit reprezentanți a 81 de țări care au ratificat Convenția.

Directorul Oficiului Federal pentru Mediu din Elveția  a menționat că COP 1 este un moment istoric, deoarece pune bazele în reducerea riscurilor provocate de mercur care afectează milioane de oameni, și a cerut tuturor țărilor să pună în aplicare prevederile Convenției.

Republica Moldova este prima țară din cadrul statelor Europei de Est (non-UE) care a ratificat Convenția, în rezultat a devenit membru al biroului Secretariatului Convenției de la Minamata cu privire la Mercur, fapt ce va favoriza inițierea discuțiilor cu privire la posibilitatea de mobilizare a fondurilor pentru Republica Moldova,  în vederea dezvoltării unui plan național de implementare a Convenției.

Șeful Direcției prevenirii, poluării și managementului deșeurilor din cadrul Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Svetlana Bolocan a participat la Conferință și a precizat că evenimentul  are importanță majoră pentru consolidarea eforturilor țărilor de a realiza măsurile necesare la nivel naţional, regional şi global pentru reducerea impactului negativ al mercurului şi compuşilor acestuia asupra mediului şi sănătăţii umane.

”Este cunoscut faptul că, mercurul şi compuşii săi afectează serios sănătatea oamenilor, inclusiv creierul şi sistemul nervos, rinichii şi sistemul digestiv, în special la copii. Astfel, Convenția urmărește impunerea controlului emisiilor de mercur în atmosferă, de la termocentralele cu cărbune, de la incineratoare şi fabrici de ciment, precum și interzicerea după 2020 a producţiei, importului şi exportului unei întregi game de produse ce conțin mercur”, a menționat Svetlana Bolocan.

Totodată, ea a comunicat că deciziile, îndrumările şi ghidurile care au fost adoptate de către prima Conferinţă a Părţilor la Convenţia de la Minamata cu privire la mercur vor contribui la implementarea prevederilor acestei Convenţii la nivel naţional, precum şi pot servi ca baza pentru îmbunătăţirea cadrului normativ de mediu la nivel naţional.

Prioritizarea investițiilor va fi realizată în baza unei foi de parcurs, accentul fiind pus pe soluționarea problemelor care sunt generate de industria extractivă (minerit primar al mercurului, mineritul de aur artizanal şi la scară mică), pentru identificarea şi evaluarea terenurilor contaminate cu mercur sau compuşilor de mercur, aspecte ce vizează comercializarea mercurului şi compuşilor de mercur, precum şi produse cu adaos de mercur incluzând, dacă este cazul, o evaluare a riscurilor asupra sănătăţii umane şi a mediului.

Republica Moldova și-a asumat angajamentul ferm de a promova inițiativa globală de reducere a impactului mercurului asupra mediului și sănătății prin promovarea Decretului prezidențial nr. 819-VII din 4 octombrie 2013 privind aprobarea semnării Convenției de la Minamata cu privire la mercur, încheiată la Kumamoto, Japonia la 10 octombrie 2013.

În țara noastră nu se produce mercur, anual, însă, pe piața internă sunt plasate un șir de produse cu conținut de mercur, cum ar fi: tuburi fluorescente, baterii și acumulatori, dispozitive de măsurare, ce prezintă un risc sporit, în cazul în care sunt tratate în mod necorespunzător, iar de la 1 ianuarie 2021 exportul acestor produse și plasarea lor pe piața din țara noastră, va fi interzis.

Mihaela Rotari

Share