Provocări noi pentru polițiștii de frontieră. Uite cum au făcut față! (video)
Marți, 24 martie, Poliția de Frontieră a desfăşurat un exercițiu tactic complex, cu forțe și mijloace în teren. Evenimentul a avut loc în prezența ministrului de Interne, Oleg Balan, partenerilor de dezvoltare ai Poliției de Frontieră – reprezentanților Ambasadei SUA în R. Moldova, EUBAM și Delegației UE în R. Moldova, precum și jurnaliștilor. Exerciţiul a fost organizat în scopul testării capacităţilor de reacție a polițiștilor de frontieră în diferite situații, aplicațiile desfăşurându-se în mai multe zone ale raionului Ungheni.
Potrivit scenariului, ofițerii trebuiau să identifice un mijloc de transport încărcat cu ţigări, care se deplasa spre frontieră. Pontru a reţine în flagrant contrabandiștii, a fost luată decizia ca supravegherea graniței să fie efectuată în regim intensiv. În rezultat, autoturismul şi persoanele implicate în acțiunile ilegale au fost reţinute de către echipele mobile şi grupa de intervenţie a Poliţiei de Frontieră.
O altă situaţie din cadrul exercițiului a presupus tentativa trecerii frontierei de către un grup înarmat. Cu ajutorul mijloacelor de observare a fost captată imaginea a 8 persoane care se deplasau de-a lungul frontierei de stat, unele dintre ei fiind și înarmate. Pentru a stabili cu exactitate circumstanțele create, a fost trimisă pentru a interveni cea mai apropiată patrulă a Poliției de Frontieră, care a fost atacată de către intruși. Patrula fiind în minoritate numerică, s-a retras de pe linia de foc, iar la faţa locului a intervenit grupa cu destinaţie specială care a pus pe urmele persoanelor câinele de serviciu, însă ajungând la traseu, infractorii au reușit să se diperseze în grupe diferite. În acest sens, polițiștii de frontieră au aplicat avionul ghidat de la sol pentru identificarea locului aflării persoanelor. Grupul a fost depistat în pădurea din proximitatea frontierei, căile de acces fiind blocate, iar aceștia au fost interceptați şi reţinuți.
Poliția de Frontieră în premieră a testat o nouă modalitate de supraveghere a frontieră cu ajutorul dronei, care reprezintă o necesitate în facilitarea activității de serviciu, în colectarea informațiilor și fixarea anumitor puncte strategice, fără a risca viața vreunui angajat în situațiile de criză, în filmarea sau fotografierea de la câteva zeci de metri înălţime, etc.
Exerciţiul, desfășurat pentru a treia oară la frontieră, a constituit forma de pregătire a personalului în domeniul combaterii acţiunilor de agresiune la frontiera de stat, având la bază situaţii dificile, pe care poliţiştii de frontieră cu ajutorul tehnicii din dotare și colegilor patrupezi, au facut faţa cu succes provocărilor.
Mihaela Rotari