Proprietatea intelectuală, abordată în cadrul Reuniunii Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică între R.Moldova și Ungaria

Proprietatea intelectuală, abordată în cadrul Reuniunii Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică între R.Moldova și Ungaria

Pe 18 septembrie a avut loc, online, cea de-a IV-a sesiune a Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică între Republica Moldova și Ungaria. Reuniunea a fost prezidată de către Ministrul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova, Sergiu Railean, președinte al Comisiei, și secretarul de stat pentru Informare și Reprezentare Internațională din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Tamás Menczer, co-președinte.

Sergiu Railean a declarat că Ungaria este unul dintre cei  mai importanți parteneri europeni ai Republicii Moldova la capitolul comerț și investiții. Totodată, ministrul a precizat că relațiile comercial-economice moldo-ungare pe parcursul ultimilor 5 ani înregistrează o dinamică ascendentă.

„Comisia reprezintă o platformă excelentă pentru comunicare între reprezentanții instituțiilor publice ale ambelor părți, este o oportunitate de a discuta progresele înregistrate pe parcursul ultimilor ani. Anul curent a fost unul dificil și cu provocări pentru fiecare dintre noi, care deja a lăsat amprenta pe viața economico-socială a țărilor noastre. Însă prin consolidarea eforturilor și cooperare vom reuși să depășim criza economică. Ne dorim și în continuare să avem o dinamică pozitivă a relațiilor economice moldo-ungare. Astfel, Protocolul comisiei cuprinde acțiunile şi angajamentele în toate domeniile de interes comun, menite să dezvolte cooperarea economică şi investițională a Republicii Moldova cu Ungaria”, a menționat ministrul Railean.

Secretarul de stat pentru Informare și Reprezentare Internațională, Tamás Menczer, a menționat că Ungaria mizează pe intensificarea relațiilor bilaterale și promovarea proiectelor bilaterale și în astfel de sectoare strategice, precum transportul feroviar, rutier și naval, infrastructură, energie, care sunt, în același timp, un element important pentru relațiile comerciale și activitatea agenților economici din ambele țări.

În cadrul evenimentului, reprezentantul Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Liliana Vieru, șef Direcție comunicare și relații internaționale, a trecut în revistă ultimele evoluții din domeniul proprietății intelectuale, inclusiv prin prisma cooperării bilaterale dintre AGEPI şi Oficiul Ungar de Proprietate Intelectuală, realizate în baza Memorandumului de colaborare în domeniul protecţiei proprietăţii industriale semnat la 27.11.2003.

Părțile au apreciat înalt calitatea relațiilor de colaborare în domeniul proprietății intelectuale dintre Republica Moldova şi Ungaria și au convenit asupra oportunității fortificării și extinderii acestora prin inițierea unui nou Acord de colaborare interinstituțional care să corespundă realităților actuale şi să răspundă așteptărilor și obiectivelor strategice ale celor două oficii.

La finalul sesiunii, părțile au semnat Protocolul celei de-a IV-a Sesiuni a Comisiei interguvernamentale moldo-ungare pentru cooperare economică. De asemenea, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Autoritatea Națională de Acreditare din Ungaria și Centrul Național de Acreditare din Republica Moldova.

Potrivit datelor statistice, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Ungaria în anul 2019 a înregistrat suma de circa 120 milioane de dolari SUA. După valoarea comerțului bilateral, Ungaria s-a clasat pe locul 14 printre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova. În perioada ianuarie – iulie 2020 s-a înregistrat o valoare a comerțului bilateral de peste 68 milioane de dolari SUA.

Cristina Pendea

Share