Proiectul Strategiei de Dezvoltare a Industriei Republicii Moldova pentru 2020-2030, elaborat de APIP – prezentat
Proiectul Strategiei de Dezvoltare a Industriei Republicii Moldova pentru 2020-2030 (SDI), elaborat de către Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare (APIP), fost prezentat azi în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii (MEI) – beneficiarul acestui document de dezvoltare strategică, informează OFICIAL cu referire la www.unimedia.info.
Potrivit președintelui APIP, Marin Ciobanu, dezvoltarea economiei naționale prin industrializare este o prioritate pentru țara noastră: „Lipsa unui document unic de program motivațional în domeniul industrial, întocmit și structurat potrivit unor obiective specifice, a stat la baza elaborării unei noi strategii de re-industrializare a Republicii Moldova, strategie care ar fi racordată permanent la „pulsul” din domeniu, atât din perspectivă regională, cât și internațională”.
Actualmente a devenit o certitudine deja că o industrie competitivă, orientată spre export, reprezintă forța motrice pentru inovații, creștere economică, crearea locurilor de muncă, și, în definitiv, constituie garantul pentru bunăstare și siguranța socială. Un loc important îl au, de asemenea, și încasările la bugetul de stat. Situația RM, în această ordine de idei, ar putea fi catalogată ca fiind una alarmantă, luând în considerare prestația mediocră, comparativ cu țările din regiune, la capitolul atragerii de investiții. Este imperativ necesară o resuscitare a sectorului industrial și efectuarea unor intervenții, ce ar implica dezvoltarea durabilă și sustenabilă a țării. Politicile industriale sunt eficiente doar în asociere cu intervențiile „pe orizontală”, care abordează mediul de afaceri, și cele „pe verticală”, care definesc instrumentele și mecanismele practice ale politicii industriale – potrivit sursei citate.
Strategia de dezvoltare a industriei Republicii Moldova pentru perioada 2020-2030 este fundamentată, în mare parte, pe următoarea viziune: crearea unui mediu competitiv în industrie, bazat pe investiții, sporirea productivității și modernizării tehnologice, care ar plasa Republica Moldova la nivelul mediu al țărilor din regiune. Respectiv, un climat mai bun de afaceri, financiar, instituțional și de reglementare în industrie ar implica o mai mare creștere, productivitate, rentabilitate, ocupare a forței de muncă și internaționalizare a întreprinderilor din Republica Moldova. Astfel, aspectul dat este în concordanță plenară cu obiectivul general al STRATEGIEI, privind creșterea competitivității, productivității, ocupării forței de muncă și inovării tehnologice a sectorului industrial.
Cristina Pendea