Proiectul Energie Regenerabilă pentru Clădirile Publice se lansează la Ungheni

Proiectul Energie Regenerabilă pentru Clădirile Publice se lansează la Ungheni

Astăzi, 21 aprilie curent, la Ungheni, în incinta hotelului ”Vila Verde”, va avea loc conferinţa de lansare a Proiectului „Energii Regenerabile şi Eficienţă Energetică pentru Clădirile Publice-REEPB”. Proiectul este  implementat de ASSA „ASSTREIA”, beneficiar fiind Primăria oraşului Ungheni. 

Acest proiect prevede reabilitarea grădiniței nr.11 „Licurici” din Ungheni. Astfel, este prevăzută construirea unei centrale geotermale și instalarea panourilor solare, care vor permite o economie semnificativă la întreținerea acestei instituții şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2) pînă la 100%. De asemenea, blocul va fi termoizolat integral cu materiale de înaltă calitate. Proiectul va îmbunătăţi condiţiile de cazare și educare a peste 375 de copii şi 56 de angajaţi din grădiniţă şi va asigura cu energie electrică fotovoltaică localitatea.

Uniunea Europeană  oferă o finanțare de 71,5% din costul total al proiectului, care reprezintă 1,2 milioane de euro. Restul sumei va constitui contribuţia Primăriei oraşului Ungheni. .

UE continuă să acorde Republicii Moldova un sprijin important în domeniu dezvoltării eficienţei energetice şi a energiei renovabile. În acest an, prin intermediul programului SUDeP au fost selectate 7 localități, care vor primi un grant de 2,2 milioane de euro pentru dezvoltarea eficienței energetice și a energiei regenerabile. Oraşul Ungheni este unul din beneficiarii direcţi ai acestui grant.

 La eveniment vor participa reprezentanţi ai Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, ministerelor autorităţilor publice locale din oraşul şi raionul Ungheni, experţi naţionali şi internaţionali.

 

Mihaela Rotari

Share