Proiectul „Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova” – în sprijinul sectorului energetic din Republica Moldova

Proiectul „Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova” – în sprijinul sectorului energetic din Republica Moldova

Proiectul „Clean Technology Innovation Programme for SMEs and Start-ups in the Republic of Moldova” va fi implementat în baza conceptului proiectului ,,Global Cleantech Innovation Programme for SMEs and Startups” deja realizat de către United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) în parteneriat cu Global Environment Facility, informează OFICIAL.

Ideea proiectului de a fi implementat în Republica Moldova, a venit prin prisma soluționării problemei dependenței tării noastre de importul de energie și impactul asupra principalelor sectoare ale economiei naționale.

Sectorul energetic al Moldovei se numără printre cele mai vulnerabile din regiune, în principal pentru că a păstrat o dependență considerabilă de sursele de energie și de jucătorii ruși. Aprovizionarea fiabilă și la prețuri accesibile a energiei electrice și a celei termice este o problemă de îngrijorare majoră pentru cetățenii, întreprinderile și factorii de decizie din Republica Moldova. Viabilitatea și durabilitatea sectorului energetic al țării se bazează pe capacitatea Moldovei de a diversifica opțiunile de aprovizionare și de a pune în aplicare structurile tarifare adecvate care ar încuraja investițiile în sectorul energetic.

Guvernul conștientizează că sunt necesare acțiuni urgente pentru a asigura o aprovizionare continuă și fiabilă cu energie, iar implementarea proiectelor de eficiență energetică și energie regenerabilă în Republica Moldova ar oferi oportunități semnificative pentru reducerea importului de energie, îmbunătățirea situației economice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

La etapa de elaborare a documentației tehnice a proiectului raționalitatea implementării proiectului s-a focusat pe 2 aspecte importante ale sectorului și anume:

–      Asigurarea dezvoltării durabile a sectorului energetic din Republica Moldova care are nevoie de o bază bine dezvoltată axată în primul rând pe tehnologii viabile pe piața locală. În acest sens, s-a luat în considerare problemele existente în sectorul energetic, introducerea și pilotarea noilor tehnologii;

–      Consolidarea reformei sectoriale, inclusiv prin realizarea activităților specifice sectorului energetic legat de implementarea măsurilor de promovare a eficienței energetice prin atragerea investițiilor din exterior.

Drept rezultate de bază ale proiectului, ne dorim să obținem consolidarea politicii și a cadrului juridic pentru promovarea și susținerea inovațiilor și a tehnologiilor curate în IMM-uri, inclusiv întreprinderile nou-înființate, și sprijinirea creării/consolidării unui ecosistem local de inovare tehnologică și dezvoltarea capacității instituționale naționale, pentru un dialog cu investitori și companii regionale și internaționale în vederea finanțării proiectelor de eficiență energetică și energie regenerabilă.

Activitățile de bază a proiectului sunt finanțate de către donatori internaționali, naționali, publici și privați. Donatorii internaționali vor asigura  725 000,00 USD, ceea ce constituie  75%,  iar AEE va contribui cu 300 000 USD, ceea ce constituie 25% din sumă, bani destinați pentru organizarea evenimentului Moldova Eco Energetică pentru perioada 2021-2023. Proiectul va mobiliza resurse financiare per total de circa 9 mln. USD, dintre care: donatorii externi vor contribui cu bunuri în valoare de 4 300 000,00 USD,  Instituțiile guvernamentale locale vor mobiliza 1 450 000, 00 USD, la fel, contribuția fiind în forma de bunuri, iar  donatorilor privați vor mobiliza resurse financiare în sumă de 3 750 000,00 USD.

Acest suport va ajuta la implementarea proiectelor investiționale în domeniul energiei regenerabile, promovarea tehnologiilor si a activităților de baza la nivel local, co-finanțarea diferitor proiecte pilot demonstrative și nu în ultimul rând, la realizarea activităților legate de organizarea evenimentului anual Moldova Eco Energetică pentru perioada 2021-2023.

De menționat  că, contribuția de bază a Agenției pentru Eficientă Energetică este organizarea evenimentului anual Moldova Eco Energetică pentru perioada 2021-2023 care este organizat anual începând cu anul 2012. Lansată în anul 2012, Competiția Moldova Eco Energetică are ca scop susținerea celor mai importante inițiative în producerea, transmiterea, distribuția și consumul eficient de energie, în implementarea, dezvoltarea și promovarea tehnologiilor moderne, precum și a inovațiilor în domeniul vizat. Este cel mai mare concurs de premiere a inițiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile și eficienței energetice și își propune să sprijine proiectele din domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice care denotă o dezvoltare dinamică în Republica Moldova.

Totodată, Moldova Eco-Energetică este un apel la acțiune, în sensul eficienței energetice, pentru a demonstra că putem fi eficienți, inovativi și competitivi, fie că e vorba de instituții publice, fie de întreprinderi sau consumatori casnici.

Având în vedere condițiile de pandemie, care a afectat grav toate procesele la nivel mondial și care limitează mai multe activități, Moldova Eco Energetică este o un instrument important în identificarea finanțatorilor și pentru investițiile în sectorul energetic și surselor de energie regenerabilă. Din acest motiv, ne propunem să folosim la maxim resursele venite din partea donatorilor, pentru a spori gradul de conștientizare și sensibilizare în rândul populației privind eficiența energetică.

Pentru perioada 2021-2023, Moldova Eco Energetică, va fi sincronizată și coordonată cu cele 10 țări, partenere a conceptului Cleantech din anul 2021, ceea ce va permite schimbul de experiență și transfer de tehnologii precum si identificarea noilor surse de finanțare pentru proiectele din Moldova.

Pentru perioada dată, activitățile proiectului vor include elaborarea unui set de instrumente pentru autoritățile publice, mediul de afaceri și consumatorii finali cu privire la eficiența energetică și energia regenerabilă, adaptate pentru nevoile specifice precum și recomandări de finanțare a proiectelor din domeniul dat. Proiectul va promova în mod unic abordarea ecosistemică, care sprijină inovațiile de tip cleantech în IMM-urile existente și în start-up-uri, prin furnizarea unor instrumente și metodologii care pot să îmbunătățească productivitatea și competitivitatea companiilor locale. În primul trimestru al anului 2021 Agenția pentru Eficiență Energetică a lansat procedura de achiziționare a serviciilor de organizare a evenimentului Moldova Eco Energetica astfel fiind asigurata contribuția proprie conform conceptului proiectului.

Este o ediție specială în acest an, care, din cauza pandemiei de COVID-19, va fi realizată în mare parte în versiune digitală, cu evenimente organizate exclusiv online, dar pentru întreaga perioadă de desfășurare, eficiența energetică și oportunitățile pe care le oferă în ceea ce privește economiile, avantajele de mediu și competitivitatea pentru întreprinderi vor fi în prim plan.

În acest context, ținem să comunicăm că Agenția pentru Eficiență Energetică a fost supusă procedurii de auditare de către compania KPMG.  Auditarea a durat 3 luni și a inclus evaluarea Agenției privind capacitatea tehnică, managerială, administrativă și financiară. Rezultatul procesului de auditare a confirmat ca Agenția pentru Eficiență Energetică dispune de capacitățile necesare precum si ca este gata sa implementeze proiectul în conformitate cu standardele necesare.

Amintim că, Agenția pentru Eficiență Energetică este autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii și are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

154270806_890726858447640_3457431048299203764_n

Cristina Gurez

Share