Programul național de prevenire și control al infecției HIV/SIDA și infecțiilor cu transmitere sexuală a fost supus evaluării externe
Programul național de prevenire și control al infecției HIV/SIDA şi infecțiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2022-2025 a fost supus evaluării externe, în perioada 6-13 februarie, de către o misiune a Organizației Mondiale a Sănătății.
Evaluarea programului s-a axat pe domenii precum tiparele epidemice și supraveghere, inclusiv în rândul populațiilor cheie; serviciile de prevenire pentru populațiile cheie și alte grupuri; politica de testare și tratament HIV; furnizarea de servicii, guvernare, finanțarea sănătății, cadre, acces la tehnologii și produse, pregătirea pentru urgențele în sănătate.
Echipa de evaluatori a fost formată din consultanți externi și specialiști din cadrul unor instituții medicale specializate în domeniul HIV, tuberculoză și hepatite virale, din Portugalia, Germania, Italia, Ucraina, Georgia și Danemarca.
Evaluarea a fost realizată în contextul în care Republica Moldova intenționează să aplice pentru finanțare din partea Fondului Global de Combatere SIDA, Tuberculoză și Malarie, în susținerea răspunsurilor HIV și TB.
Programul a fost evaluat cu suportul tehnic și financiar al Biroului Regional OMS pentru Europa, Biroul OMS în Republica Moldova și Programul Comun al Națiunilor Unite privind HIV și SIDA (UNAIDS) Moldova. Raportul final cu principalele constatări și recomandări urmează să fie expediat Ministerului Sănătății la finele lunii aprilie 2023, iar acestea vor servi la ajustarea practicilor.
Menționăm că, în Republica Moldova, infecția HIV continuă să fie o problemă majoră de sănătate publică, cu un sporit impact medical, social și economic. Programul național de prevenire și control al HIV/SIDA și ITS pentru anii 2022-2025 vine să asigure accesul egal și continuu la servicii de prevenire, tratament, îngrijire medicală și servicii sociale pentru toate persoanele afectate de HIV.