Programul de instruire pentru companiile locale, implementat de Zona Economică Liberă „Bălți”

Programul de instruire pentru companiile locale, implementat de Zona Economică Liberă „Bălți”

Peste o sută de companii autohtone ar putea deveni furnizori pentru companiile străine care au investit în Republica Moldova. Acest lucru va permite rezidenților ZEL ”Bălți” să colaboreze cu furnizori locali de încredere iar companiilor autohtone să primească noi comenzi cu valoare adăugată înaltă. La Chișinău, au început o serie de instruiri în cadrul „Programului de Dezvoltare pentru Furnizorii Locali (PDFL), care este implementat de ZEL ”Bălți” cu sprijinul Ministerului Economiei al Republicii Moldova.

Obiectivul general al PDFL constă în sporirea competitivității companiilor din Republica Moldova până la un nivel care i-ar face atractivi în calitate de furnizori pentru companiile multinaționale (CMN) investitoare în sectorul automotive din Moldova. PDFL urmează să creeze oportunități pentru circa 100 de companii locale-participante la Program (potențiali furnizorii de nivelul 3 și 4), astfel încât acestea să poată încheia relații de afaceri și să devină membre ale lanțurilor de aprovizionare ale CMN.

Marin Ciobanu, Administrator Principal ZEL ”Bălți”: „În întreaga lume, companiile multinaționale din industria auto, inclusiv cele care operează în Zona Economică Liberă ,,Bălți”, se confruntă cu o criză fără precedent. În timpul pandemiei COVID-19, lanțurile de aprovizionare au fost întrerupte, a fost perturbat calendarul aprovizionării cu materie primă, ceea ce a avut un impact extrem de negativ asupra procesului de producție. În noile condiții, companiile caută noi modalități pentru a-și asigura propria producție, în primul rând, din punct de vedere al identificării celor mai apropiați furnizori. Astfel companiile moldovenești au șansa unică să devină parte a lanțului internațional a producătorilor auto. Dar pentru aceasta trebuie să corespundă nivelului de organizare a propriei producții și, mai ales, nivelului de calitate al produselor.

În acest scop, ZEL „Bălți” împreună cu Ministerul Economiei implementează Programul de Dezvoltare pentru Furnizorii Locali, în cadrul căruia este organizată această serie de instruiri”.

Instruirile vor fi oferite de traineri cu experiență din cadrul companiei TÜV Karpat (membră TÜV Thüringen, Germania), acreditați în sistemul de management al calității în industria auto (IATF). Subiectele instruirilor se vor axa pe domeniile de îmbunătățire operaționale și organizaționale, recomandate de experții de la două companii de consultanță specializate din Germania și Cehia, care au realizat evaluări ale companiilor-participante la PDFL în perioada septembrie-octombrie 2020.

Iulia Ionescu, manager general TÜV Karpat (membră TÜV Thüringen, Germania) menționează că acest program este unic, multe țări la rândul lor și-ar fi dorit un astfel de program de susținere a IMM-urilor.

Cursurile de instruire urmează să se desfășoare conform calendarului următor:

  1. 06.09.2021 – Mentenanța locului de muncă, sculelor și a utilajului (principiile 5S). Comunicarea vizuală pentru angajați;
  2. 07.09.2021 – Securitatea muncii. Instrucțiunile de lucru;
  3. 08.09.2021 – Stocarea și depozitarea produselor finite, a deșeurilor și producției în curs de execuție;
  4. 09.09.2021 – Producția, planificarea și urmărirea capacității de producere. Trasabilitatea produselor finite și urmărirea calității.

La fiecare dintre cele patru cursuri de instruire și-au confirmat participarea între 25 și 35 companii locale din cadrul PDFL. În afara îmbunătățirii aspectelor operaționale și organizaționale vizate de către fiecare din cele patru cursuri de instruire, companiile-participante vor avea posibilitate să se inițieze în cerințele sistemului de management al calității din industria auto (IATF) și ale altor sisteme internaționale de management al calității. Implementarea IATF și altor sisteme de management al calității reprezintă, de cele mai multe ori, condiții obligatorii înaintate de către CMN pentru furnizorii lor de subcomponente directe și indirecte.

Zona Economică Liberă ”Bălți” a fost creată în martie 2010. Pe parcursul celor 11 ani de activitate, aici au fost înregistrați 78 de rezidenți, iar volumul total de investiții al acestora depășește 222 mln de dolari SUA. În această perioadă au fost create 11600 de locuri de muncă plătite, în medie, cu 8600 lei. Volumul producției industriale este în momentul de față de 6,9 mlrd lei pe an, volumul total al vânzărilor – 7,1 mlrd lei pe an. Din ZEL ,,Bălți” fac parte 19 subzone, dintre care trei la Bălți, iar restul – pe întreg teritoriul țării.

viber_image_2021-09-07_13-00-00-710 viber_image_2021-09-07_13-00-15-008 (1)

Doina Secrieru

Share