Procurorii vor cere mandate de arestare pentru cetăţenii Iordaniei şi Siriei, reţinuţi pentru acţiuni de corupţie

Procurorii vor cere mandate de arestare pentru cetăţenii Iordaniei şi Siriei, reţinuţi pentru acţiuni de corupţie

Fratele consulului onorific al Siriei şi un cetăţean al Iordaniei, reţinuţi de procurori şi ofiţeri ai CNA pentru acţiuni de corupţie, şi-ar putea petrece următoarele 30 de zile în izolatorul Centrului. Asta dacă magistraţii din cadrul Judecătoriei Buiucani vor satisface demersurile procurorilor de prelungire a arestului pentru cele două persoane. Mâine dimineaţă, aceştia vor cere mandate de arestare pe numele străinilor, după care îi vor escorta în instanţa de judecată pentru anunţarea deciziei.

Amintim că pe 25 februarie, procurorii şi Centrul Naţional Anticorupţie, sprijiniţi de Serviciul de Informaţii şi Securitate, au efectuat acţiuni complexe de urmărire penală în cadrul a două dosare de corupţie. În urma acestora, consulul onorific al Siriei în Republica Moldova şi fratele acestuia sunt cercetaţi penal pentru  trafic de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă. În timp ce consulul este cercetat în stare de libertate, fratele acestuia a fost reţinut pentru 72 de ore.

În alt caz, un cetăţean al Iordaniei a fost reţinut pentru un pretins trafic de influenţă asupra unor procurori, judecători şi altor persoane publice. Din informaţiile preliminare se ştie că iordanianul ar fi extorcat 8800 de dolari de la un conaţional pentru a-i muşamaliza un dosar de şantaj. Investigaţiile comune ale CNA si procurorilor la această etapă relevă suspiciuni că dosarul de şantaj ar fi fabricat, iar victima ar fi fost obligată să dea bani pentru a scăpa de urmărire penală.

De asemenea, azi SIS a anunţat că informaţiile din posesie cu referire la acţiunile cetăţeanului străin denotă implicarea constantă a persoanei în favorizarea intrării şi legalizării în Republica Moldova a străinilor, asociaţi canalelor de tranzitare a elementelor radicale din regiunile de conflict spre spaţiul Comunităţii Europene.

Totodată, Serviciul  a semnalat indici de insecuritate privind  implicarea frecventă a cetăţenilor străini originari din zone de „risc sporit”, în favorizarea obţinerii invitaţilor de intrare în Republica Moldova, precum şi a permiselor de şedere pe teritoriul naţional — prin coruperea directă a angajaţilor instituţiilor abilitate.

În context, CNA, Procuratura Anticorupţie şi SIS lansează un apel opiniei publice de a comunica informaţii relevante cu referire la cazuri similare, în vederea prevenirii riscurilor şi ameninţărilor cu caracter terorist în plan naţional şi regional.

Investigaţiile din cadrul celor două dosare sunt în derulare.

Doina Secrieru

Share