Procedura de vămuire a fost simplificată

Procedura de vămuire a fost simplificată

Urmare a solicitărilor repetate venite din partea reprezentanților mediului de afaceri pe platforma Consiliului Economic, la solicitarea Prim ministrului Chiril Gaburici din aprilie 2015, Serviciul Vamal al Republicii Moldova a revizuit Regulamentul de aplicare a destinaţiilor vamale prevăzut de Codul Vamal al Republicii Moldova, care are drept scop reducerea numărului de acte necesare vămuirii mărfurilor importate/exportate în Moldova.

Prin urmare, pentru export numărul actelor care însoțeau declarația vamală a fost redus de la 9 până la 3, iar pentru import – de la 11 la 3. Este vorba despre următoarele documente:  factura, documente de transport și actul permisiv (valabil pentru anumite categorii de mărfuri).

Informația despre toate actele permisive (certificate, licențe, autorizații), dar și alte date despre agenții economici (necesare importului/exportului) va putea fi accesată prin intermediul schimbului de date electronic dintre Serviciul Vamal și instituțiile de stat. Sistemul este deja operațional.

Reducerea numărului de acte necesare vămuirii va economisi timpul și va diminua costurile aferente activității de import/export. Totodată, regulamentul modificat va asigura aplicarea uniformă a măsurilor netarifare, va minimiza riscul corupției și va apropia Republica Moldova la standardele europene în domeniul comerțului transfrontalier. Noile modificări vor ajuta companiile din Republica Moldova să beneficieze pe deplin de oportunitățile oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător semnat cu Uniunea Europeană. Simplificarea procedurilor este, în special, benefică pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, care au resurse limitate.

Adițional, regulamentul aprobat precizează noțiunea de control fizic al mărfurilor, în corelare cu practicile internaționale și legislația statelor-membre UE. Astfel, controlul fizic se va efectua total sau parțial (în dependență de gradul de risc).  Acest lucru  va contribui la reducerea costurilor aferente efectuării controlului fizic total (costurile de descărcare/încărcare, cântărire, depozitare, etc.) suportate de agenții economici.

De menționat că până acum Codul Vamal și Hotărârile Guvernului în domeniul vamal nu determinau expres lista actelor necesare vămuirii și cuprindeau doar o normă generală, conform căreia declarațiile vamale prezentate organului vamal, trebuiau să fie însoțite de documente necesare vămuirii. Eliminarea prevederilor ambigue despre actele necesare vămuirii va minimiza riscul corupției și va contribui la transparența procedurilor de export și import.

Conform clasamentului Băncii Mondiale „Doing Business”, urmare a îmbunătățirii reglementărilor, Republica Moldova introduce bunele practici internaționale la rubrica „Comerțul transfrontalier”,  fiind comparabilă cu Georgia (4 acte la import și 4 la export), Estonia (4 acte la import și 3 la export) și alte state. Țara care se clasează pe locul 1 la această categorie este Singapore și solicită, de asemenea ca și Republica Moldova, 3 acte la export și 3 la import.

De menționat că alte țări precum România – solicită 5 acte la export și 6 la import; Ucraina – 8 la export și 9 la import; Rusia – 9 la export și 10 la import.

 

Mihaela Rotari

Share