Primul lucru pe care îl va face Voronin după ce revine la guvernare

Primul lucru pe care îl va face Voronin după ce revine la guvernare

Președintele Partidului comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) , Vladimir Voronin a declarat că după revenirea la guvernare, formațiunea sa va iniția negocieri pentru a fi revizuite prevederile Acordului de Asociere. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unei întrevederi cu Şeful Misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, ieri, 7 octombrie curent.

Voronin şi Tapiola au discutat despre condiţiile de aplicare a Acordului de Asociere RM-UE. Părţile au ajuns la concluzia că, după intrarea în vigoare a acestuia, tot mai evident este faptul că documentul a fost negociat şi semnat fără a ţine cont de realităţile Republicii Moldova şi necesităţile cetăţenilor ei.

Preşedintele PCRM, a subliniat în acest context, că actuala guvernare este incapabilă să mobilizeze potenţialul economic, dar şi societatea pentru implementarea Acordului. În acelaşi timp, liderul comuniştilor moldoveni a constatat că singurul „rezultat” obţinut în urma semnării Acordului de Asociere a fost deteriorarea relaţiilor cu partenerii din Est, în special cu Federaţia Rusă.

Oficialii au discutat şi despre situaţia politică din ţară în contextul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.

Voronin a subliniat că Partidul Comuniştilor este pregătit de campania electorală şi va întreprinde toate măsurile legale pentru a obţine majoritatea voturilor cetăţenilor în acest scrutin crucial pentru viitorul Republicii Moldova.

În acelaşi timp, Vladimir Voronin a specificat că PCRM este deranjat de eventualele falsificări ale rezultatelor alegerilor de către partidele aflate la guvernare, inclusiv prin coruperea alegătorilor şi utilizarea resurselor administrative. În opinia liderului PCRM, alegerile din 30 noiembrie vor fi un test pentru societatea moldovenească şi şi-a exprimat speranţa că cetăţenii ţării nu vor cădea pradă metodelor murdare aplicate de guvernanţi şi acoliţii lor în actuala campanie electorală.

La rîndul său, Pirkka Tapiola a declarat că, personal, este îngrijorat de situaţia din Republica Moldova în perspectiva comportamentului concurenţilor electorali şi a implicărilor externe în scopul favorizării unor participanţi la scrutin.
Voronin şi Tapiola au subliniat că pentru Moldova este extrem de important să-şi păstreze şi să-şi consolideze statalitatea. Important, potrivit celor doi oficiali, este ca în rezultatul scrutinului din 30 noiembrie, puterea să revină forţelor politice care se pronunţă pentru consolidarea statalităţii moldoveneşti.

Mihaela Rotari

 

Share