Primul Forum de afaceri al diasporei – inaugurat

Primul Forum de afaceri al diasporei – inaugurat

Primul Forum de afaceri al diasporei, la iniţiativa Biroului pentru relaţii cu diaspora şi Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei, a fost inaugurat astăzi.

Premierul Iurie Leancă, prezent la eveniment, a menţionat că, prin această iniţiativă – de a reuni reprezentanţii instituţiilor statului, oamenii de afaceri de peste hotare, originari din Republica Moldova, precum şi cei care activează în ţară – Guvernul doreşte să demonstreze că diaspora este o prioritate în activitatea sa, iar relaţia cu moldovenii stabiliţi în alte state este una importantă pentru Executiv. Iurie Leancă a subliniat că fiecare cetăţean al Moldovei, indiferent de locul de trai, este preţuit acasă, acest principiu fiind promovat constant din anul 2009.

Iurie Leancă a opinat că foarte mulţi conaţionali, care au obţinut rezultate remarcabile în străinătate, pot contribui esenţial la atingerea obiectivelor economice pe care şi le-a fixat Guvernul, iar Forumul va consolida capacităţile de afaceri în Moldova şi va facilita investiţiile directe ale diasporei în economia moldovenească.

„Forumul de astăzi face parte din seria de evenimente dedicate diasporei, pe care le-am lansat încă în vară, şi are drept scop crearea unei platforme de comunicare şi de colaborare între participanţi şi Guvernul Republicii Moldova. Ne dorim să discutăm, împreună, potenţiale proiecte mutual benefice, pentru a susţine iniţiativele de dezvoltare durabilă a ţării”, a declarat Prim-ministrul.

Premierul a precizat că unul dintre obiectivele Forumului este de a stabili legături între reprezentanţii diasporei moldoveneşti din diverse ţări, pe de o parte, şi între diasporă şi instituţiile de resort din Moldova, pe de altă parte, astfel încît să existe o comunicare eficientă şi să fie oferită posibilitatea conaţionalilor noştri de a participa activ la elaborarea politicilor şi adoptarea deciziilor, inclusiv din perspectiva experienţei pe care au acumulat-o în ţări dezvoltate.

La Forum participă 90 de oameni de afaceri de succes şi manageri de nivel înalt, originari din Republica Moldova şi stabiliţi în 17 ţări, care activează în România, Federaţia Rusă, Ucraina, Marea Britanie, Italia, Canada, Statele Unite ale Americii, Grecia, Polonia, Olanda, Austria, Estonia, Franţa, Azerbaidjan, Irlanda, Germania, Spania etc. Evenimentul îşi propune să creeze o platformă de comunicare şi de conlucrare în domeniul afacerilor între businessmenii moldoveni de peste hotare, dar şi de prezentare a oportunităţilor de investiţii în Republica Moldova.

Mihaela Rotari

Share