Primarii din raionul Călărași au discutat cu ministrul Dan Perciun

Primarii din raionul Călărași au discutat cu ministrul Dan Perciun

Politica salarială a angajaților din domeniul educației, debirocratizarea sistemului, creșterea statutului profesorilor, formarea și recalificarea cadrelor didactice – acestea și multe alte aspecte de actualitate din educație au fost abordate astăzi în cadrul întâlnirii pe care a avut-o ministrul Dan Perciun cu primarii localităților raionului Călărași.

„Una din preocupările ministerului este să atragem mai mulți tineri în profesia didactică, dar și să menținem în sistem specialiștii care deja activează. De aceea investim în creșterea salarială, în facilități pentru tinerii profesori, în formări profesionale, dar și în infrastructura școlară ”, a spus Dan Perciun.

Ministrul a discutat cu primarii și despre noua formulă de finanțare pentru grădinițe care va fi extinsă în toate instituțiile preșcolare după ce este pilotată anul acesta în instituții din 4 raioane. La etapa actuală există o diferență mare în finanțarea grădinițelor, iar inițiativa are scopul de a asigura o corelare mai bună între finanțarea alocată de stat și nevoile reale ale fiecărei grădinițe. „Vrem să avem grădinițe bune și vrem să le finanțăm bine”, a punctat Dan Perciun.

În discuția cu primarii, ministrul s-a referit și la campania națională de promovare a studiilor superioare din țară „Învață în Moldova”, care săptămâna trecută a ajuns și la Călărași cu târgul universităților. „Am investit circa 500 milioane de lei în universități, în ultimii patru ani. Universitățile noastre s-au schimbat, au devenit mai moderne și competitive și au ce oferi tinerilor din țară”, a remarcat ministrul.

Mai multe școli și grădinițe din raionul Călărași beneficiază de investiții în cadrul proiectelor Satul European (1 și 2). Prin aceste proiecte  a fost renovată și dotată grădinița „Povestea” din satul Hîrjauca, cu o valoare de aproximativ 2,2 milioane de lei. În cadrul proiectului Satul European 2, este planificată reparația grădiniței  „Guguța” din orașul Călărași, cu o investiție de peste 9 milioane de lei. Se vor face renovări și la școala din  Onișcani, pentru care vor fi alocați peste 6, 7 milioane de lei, iar la gimnaziul „Ștefan cel Mare” din satul Bravicea va fi construită o nouă sală de sport și de festivități, costurile investițiilor fiind estimate la circa 9,9 milioane de lei.

La fel, cu suportul Băncii Mondiale, gimnaziile din localitățile Țibirica și Hîrjauca urmează a fi dotate cu echipamente, mobilier nou și materiale didactice în sumă de 11 400 dolari fiecare, iar pentru grădinița de copii „Guguță” din Călărași și Instituția de educație timpurie „Prichindel” din Tuzara vor fi alocați câte 6684 dolari.

În proces de transformare capitală este și Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Călărași. Instituția a fost inclusă în Rețeaua Școlilor Model – o inițiativă a MEC prin care se dorește modernizarea a 35 de instituții de învățământ general din țară pentru a asigura o educație de calitate tuturor copiilor.

Share