Primăria Chișinău s-a autosesizat referitor la cazul privind alimentația la Liceul-internat municipal cu profil sportiv

Primăria Chișinău s-a autosesizat referitor la cazul privind alimentația la Liceul-internat municipal cu profil sportiv

Primăria municipiului Chișinău s-a autosesizat referitor la cazul mediatizat în mediul online, referitor la neregulile depistate în procesul de alimentație a elevilor de la Liceul municipal cu profil sportiv nr. 2 din Chișinău. Conducerea DGETS afirmă că problema se datorează lipsei de personal în cadrul combinatelor școlărești, precum și surselor insuficiente pentru hrana elevilor, iar Primarul General a cerut sancționarea managerului instituției, calificând situația drept neglijență.

Subiectul a fost discutat luni, în cadrul ședinței operative săptămânale.

Andrei Pavaloi, șef-adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport a informat că serviciul de alimentație în cadrul instituției școlare este asigurat de combinatul „Adolescența”. Totodată, în conformitate legislația în vigoare, procesul respectiv este monitorizat de directorul instituției, dar și de direcția educație de sector.

În cadrul verificării la fața locului, s-a stabilit, prin act de constatare, că personalul necesar la blocul alimentar este insuficient. Din cele 3 unități care trebuie să activeze conform normativelor, în realitate era doar un angajat. Respectiv, argumentarea a fost că singura persoană de la bucătărie nu reușește să spele 2 rânduri de veselă. „Acest argument nu reprezintă temei de a livra hrana așa cum a fost prezentat, astfel că a fost emis un ordin de sancționare a conducătorului instituției, pentru faptul că nu a fost îndeajuns de prezent și nu a monitorizat procesul de alimentație a elevilor”, a precizat șeful adjunct al DGETS.

În context, viceprimarul Inga Ionesii a ținut să menționeze că problema este mult mai complexă decât s-a prezentat, pentru că meniurile-model aprobate pentru instituții nu se respectă, din motiv că nu sunt acoperite cheltuielile necesare. Totodată, nu pot fi cooptați bucătari calificați din cauza salariilor mici.

„Noi am informat Ministerul de profil despre necesitatea ajustării costurilor pentru alimentație. Primăria a operat deja o ajustare în acest sens, urmând a fi făcute demersuri respective la Guvern și la Ministerul Finanțelor”, a spus Inga Ionesii.

În concluzie, Primarul General, Ion Ceban, a declarat că probleme care există în școli sunt cele de management, de corupție, de logistică și de sistem, în contextul când niciun manager de instituții n-a făcut sesizări referitor la calitatea alimentației. „Înseamnă că cineva cunoștea problema la acest liceu și a știut cum s-o prezinte. Eu cred că problema se poate rezolva și cu costurile care sunt în prezent la alimente. Aștept raportul comun. Și faceți sondaje suplimentare pe acest subiect”, a mai spus Primarul.

E de menționat că din această săptămână, un Grup de lucru format la nivel de municipalitate va efectua, aleatoriu, controale inopinate la instituțiile de învățământ preuniversitar din sectoare, privind calitatea procesului alimentar (asigurarea cu mic dejun și prânz), iar ulterior va fi prezentat un raport Primarului General. Adițional, Comisia municipală va propune scenarii de restructurare a sistemului de alimentație.

Mai mult, în sectorul Centru al Capitalei va fi lansat un proiect-pilot privind alimentația în școli, unde va fi testată modalitatea de deservire din partea agentului economic.

Mihaela Rotari

Share