Primăria Chișinău: În Chișinău nu va mai fi resimțit mirosul specific

Primăria Chișinău: În Chișinău nu va mai fi resimțit mirosul specific

Primăria municipiului Chişinău informează că nămolul de la Stația de epurare din Capitală va fi deshidratat mecanic, prin centrifugare. În acest scop, au fost puse în funcțiune 2 centrifugi care vor activa în regim non-stop, iar sedimentul de la apele uzate va fi prelucrat mai rapid, fără fermentate, astfel că în Chișinău nu va mai fi resimțit mirosul specific. De asemenea, a fost depășită etapa de deshidratare prin saci geotube. Despre aceasta anunță Primăria Chișinău.

Prima centrifugă a fost pusă în funcțiune în luna august 2018 şi, după o perioadă de testare a instalației, este instalată și a doua centrifugă. Investiția pentru deshidratarea mecanică a nămolului a costat furnizorul de apă circa 16 mil. lei, surse proprii, iar pe termen lung se estimează că tehnologia va aduce economii vizibile.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Chișinău, în cele 6 luni de la instalarea primului utilaj, s-a reușit prelucrarea a circa 208 mii m3 de nămol. Totodată, s-au redus esențial suprafețele de stocare a reziduurilor în urma prelucrării apelor uzate. Datorită utilizării noii metode de prelucrare, nămolul este deshidratat mai mult și, respectiv, poate fi utilizat în agricultură, fără necesitatea depozitării în saci geotube. Ca urmare a prelucrării nămolului prin centrifugare, volumul acestuia s-a redus cu 45 la sută.

Precizăm, că anual, pentru tratarea nămolului se utilizau 144 saci geotube de unică folosință, care costau peste 7,5 mil. lei, fiind depozitați pe o suprafață de circa 4 ha. Mai mult, în perioada când nămolul se transporta spre depozitare, în Chișinău se răspândea un miros care provoca incomodităţi populaţiei din zonă.

Reamintim, că în ianuarie 2017, s-a dat startul reabilitării Staţiei de epurare şi liniei noi de tratare a nămolului. Finalizarea acestuia va avea loc în anul 2021.

Mihaela Rotari 

Share