Primăria Chișinău atențonează despre acțiuni de delapidare a bunurilor municipale prin scheme frauduloase

Primăria Chișinău atențonează despre acțiuni de delapidare a bunurilor municipale prin scheme frauduloase

Primăria Chișinău atenționează asupra faptului că sunt efectuate acțiuni de delapidare a bunurilor municipale prin scheme frauduloase, deși Executivul local a întreprins mai multe măsuri pentru a contracara aceste ilegalități, informează OFICIAL.

Potrivit responsabililor de la Primărie, pe parcursul anilor 2014-2024, prin acțiunile unor persoane fizice și juridice, dar și prin deciziile adoptate de unele autorități publice centrale și instanțe de judecată, se urmărește delapidarea proprietății municipale.

„Este vorba despre un teren cu o suprafață de peste 3 ha, amplasat în sectorul Rîșcani – Chișinău, pe str. Ceucari și str. Doina. Conform estimărilor, acesta valorează peste 100 mln lei, iar prin diverse scheme se dorește înstrăinarea acestui teren public.

Terenul în cauză, pe care sunt amplasate mai multe construcții, este în gestiunea SA Autocomtrans, în care CMC deține cota majoritară, mai exact, 58% acțiuni. În 2014, împotriva acesteia a fost intentată procedura de insolvabilitate.

În cadrul procesului de insolvabilitate, anumite persoane urmăresc scopul acaparării terenului menționat, având suportul Inspectoratului Fiscal de Stat, care prin acțiunile și deciziile sale din 2014 a înstrăinat creanțele către persoane juridice, nu către Primăria Chișinău, care ar fi trebuit să fie partea cea mai interesată în preluarea acestor datorii.

Dacă să mergem pe etape:

– În scopul protejării acestui patrimoniu, în anul 2018, Primăria Chișinău a stins datoria SA Autocomtrans de 4 mln lei, astfel SA devenind activă și toate bunurile rămânând în proprietatea municipalității, evitând astfel trecerea bunurilor în proprietatea persoanelor interesate. Cele 4 mln achitate de PMC urmau a fi convertite în acțiuni, astfel municipalitatea urma să dețină în jur de 98% din acțiunile societății.

– La finele anului 2019, organele de conducere ale societății, din care făceau parte și foști și actuali consilieri municipali și unii actuali deputați din partidul de la Guvernare (și avem această listă de membri din organele de conducere), nu au întreprins măsuri de protejare a intereselor SA în scopul restituirii datoriei sau convertirii acesteia în acțiuni, inacționând în perioada 2019-2021.

Respectiv, CMC a rămas cu un împrumut de 4 mln alocat societății și doar cu 58% din acțiuni.

– La începutul anului 2021, prin acțiunile unor persoane fizice și juridice, a fost intentată procedura de insolvabilitate repetată, iar statul, prin intermediul Inspectoratului Fiscal de Stat, a înaintat datorii în sumă de 3 mln lei, pe care le-a înstrăinat din nou persoanelor juridice și nu Primăriei Chișinău.

– În perioada 2021 până în prezent, Primăria Chișinău a întreprins multiple acțiuni pentru a evita delapidarea proprietății municipale. Cu regret, prin intermediul instanței de judecată, a fost aprobată procedura falimentului și s-a dispus valorificarea masei debitoare, adică vânzarea bunurilor care aparțin SA Autocomtrans, inclusiv acest teren, care este urmărit de interese ascunse.

Vânzarea bunurilor Autocomtrans către terțe persoane va deschide calea pentru privatizarea terenului aferent construcțiilor, ceea ce constituie un furt al proprietății municipale și un atac murdar la veniturile ce ar trebui percepute în bugetul municipal. Acest teren ar costa peste 100 de milioane de lei”, spun responsabilii.

Ei anunță că delapidarea continuă și din acest motiv au cerut administratorului de insolvabilitate al SA Autocomtrans satisfacerea demersului înaintat de Primarul General și anularea licitației deja lansate pentru data de 28 iunie curent, în cadrul căreia urmează să fie înstrăinate bunurile gestionate de societate.

„Pentru a proteja bunurile Autocomtrans, PMC a prevăzut în buget în jur de 8 mln lei. În cazul în care aceste bunuri vor fi expuse la licitație pe data de 28 iunie, va fi imposibilă recuperarea acestora. Prin aceste acțiuni, societatea însăși va fi lichidată.

– Despre acest atac raider asupra patrimoniului municipal au fost sesizate organele de drept în repetate rânduri, însă până în prezent nu au fost întreprinse acțiuni concrete.

Am decis să organizăm această conferință pentru a bate alarma că există riscul ca acest teren de 3 ha să fie delapidat/furat. Dacă organele de drept, CNA, Procuratura Generală, Procuratura Anticorupție și Serviciul Fiscal nu vor interveni și opri acest atac raider, terenul va ajunge în proprietatea unor antreprenori în condiții netransparente, prejudiciind bugetul municipal cu peste 100 mln lei. Acest teren este amplasat în zona R6, zonă care ar permite construcția blocurilor locative, ceea ce îl face foarte atractiv”.

Primăria va depune în continuare toate eforturile pentru apărarea proprietății municipale.

Amintim că acum 2 ani, prin scheme frauduloase care au început în anul 2011, Primăria Chișinău a fost obligată să achite 17 milioane de lei pentru un proiect inițiat cu anumite scopuri, dar care nu a fost dus la bun sfârșit, „Locuințe pentru toți”.

„Insistăm ca în cazul prezentat astăzi să se implice de urgență organele competente.

Vă reamintim că, din momentul preluării mandatului în anul 2019, nici un m2 de teren nu se mai înstrăinează fără organizarea unei licitații publice deschise și transparente, iar toate înțelegerile care existau anterior pentru delapidarea proprietății municipale au fost contracarate. Nu mai există proteste și showuri cu mascați în PMC cum existau anterior, când se înstrăina proprietatea municipală sau se autorizau construcții ilegale.

În ultimii ani am recuperat zeci de proprietăți municipale, care anterior, au fost luate de la municipalitate prin diverse scheme:

– Recuperarea dreptului de proprietate municipal asupra sediului instituției de învățământ și terenul aferent din bd. Cuza-Vodă 17/3, cu suprafața de 2,2 ha.
– Terenul cu suprafața de 1,2 ha din sectorul Buiucani, str. Ghidighici, 3/3.
– 0,5118 ha au fost revendicate și înregistrate ca proprietate a mun. Chișinău în baza hotărârilor judecătorești.
– Terenul din bd. Renașterii Naționale cu suprafața de 2 hectare.
– Și multe alte încăperi care au fost întoarse în proprietatea municipală.

Solicităm celor care urmăresc interese meschine să se oprească și să nu delapideze bunurile publice”, au mai spus responsabilii de la Primărie.

Share