Prima vizită de documentare a expertului internațional, Ovidiu Stanciu, în cadrul proiectului TRABOR

Prima vizită de documentare a expertului internațional, Ovidiu Stanciu, în cadrul proiectului TRABOR

Prima vizită de documentare a expertului internațional, Ovidiu Stanciu, în contextul realizării proiectului „Consolidarea capacităților de instruire a Poliției de Frontieră în Republica Moldova – TRABOR” a avut loc, în perioada 18-20 februarie 2020. Este și prima activitate în cadrul acestui proiect cu genericul „Evaluarea funcțională a capacităților și necesităților Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei și Elaborării Conceptului de Dezvoltare Strategică al CESF”, informează OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, în debutul întrevederilor de lucru planificate, echipa de proiect, formată din reprezentanții IGPF și OIM, a vizitat Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei, unde au fost prezentate informații despre organizarea, planificarea și desfășurarea procesului de învățământ. Expertul internațional s-a interesat de asemenea, în ce măsură instituția implementează Curricumul de bază comun, inclusiv Cadrul UE de Calificări Sectoriale pentru polițiștii de frontieră (SQF), precum și despre procesul de promovare a acestei profesii, inclusiv admiterea la studii. Proiectul va acorda o atenție sporită dimensiunii de gen în activitatea CESF, prin încurajarea profesiei de polițist de frontieră în rândurile fetelor/femeilor, conform celor mai bune practici și standarde internaționale.

În acest context, părțile implicate în proiect, au avut întrevederi cu reprezentanții Direcției politici de personal și perfecționare a personalului din Ministerul Afacerilor Interne, precum și din Academia ”Ștefan cel Mare” a MAI.

Pe agenda de lucru s-a regăsit și întrevederea cu șeful adjunct al Poliției de Frontieră Valentin Fiodorov. Dumnealui a precizat că fortificarea capacităților de instruire ale Centrului de Excelență în Securitatea Frontierei prin eficientizarea sistemelor de pregătire a polițiștilor de frontieră este un element-cheie în consolidarea capacităților instituționale la controlul frontierei de stat. Totodată, au fost date asigurări de inițiativă și susținere la orice etapă unde se necesită implicarea conducerii, astfel fiind posibilă soluționarea problemelor și gestionarea eficientă a provocărilor apărute pe parcursul implementării activităților.

Proiectul „Consolidarea capacităților de instruire a Poliției de Frontieră în Republica Moldova – TRABOR” este planificat pentru 24 de luni, iar lansarea acestuia a avut loc la data de 13 decembrie 2019. La fel, proiectul este finanțat de către Organizația Internațională pentru Migrație și implementat de Misiunea OIM în Republica Moldova.

Cristina Pendea

Share