Noi prețuri la benzină și motorină. Vor intra în vigoare la miezul nopții

Noi prețuri la benzină și motorină. Vor intra în vigoare la miezul nopții

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat astăzi, pentru perioada 10-23 ianuarie, prețul plafon de comercializare la cea mai solicitată benzină Premium-95 la nivel de 18.22 lei pentru un litru, iar la motorină de 16.32 lei, informează moldopres.md.

Astfel, benzina s-a scumpit cu 68 de bani per litru, iar prețul la pompă la motorină a crescut cu 60 de bani. Noile prețuri la benzină și motorină vor intra în vigoare la miezul nopții, și vor fi în vigoare cu începere de la 10 ianuarie până la 23 ianuarie. Operatorii nu vor avea dreptul să comercializeze cu amănuntul carburanții la prețuri mai mari decât cele stabilite de ANRE.

ANRE precizează că prețurile plafon pentru comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale, începând cu 10 ianuarie 2018, includ noile accize pentru anul curent în conformitate cu Codul fiscal. De la 1 ianuarie curent, accizele pentru o tonă de benzină au crescut de la 4560 de lei la 4961 de lei (cu 8,79 la sută mai mult față de anul 2017) și pentru o tonă de motorină de la 1926 de lei la 2092 de lei (cu 8,62 la sută mai mult comparativ cu anul trecut).

Preţul petrolului a atins, la 9 ianuarie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate, din cauza îngrijorării investitorilor legată de impactul tulburărilor din Iran asupra ofertei, a măsurilor luate de OPEC şi producători din afara organizaţiei pentru reducerea producţiei şi a temperaturilor deosebit de reci din Statele Unite, care duc la creşterea cererii, precum și eventualitatea înăspririi sancțiunilor față de Iran.

În plus, stocurile din Statele Unite au scăzut peste aşteptări, continuând tendinţa consemnată în ultima perioadă de cel mai mare consumator de petrol din lume, informează Reuters. Stocurile de produse distilate şi de benzină au crescut însă puternic, ca urmare a activităţilor intense ale rafinăriilor.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă pe piaţa internaţională, a atins în amiaza zilei de astăzi un maxim de 68,07 dolari pe baril. Preţul ţiţeiului de referinţă pe piaţa americană a avansat până la 62,07 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel atins după luna mai 2015.

Mihaela Rotari

Share