Președintele raionului Criuleni despre Declarațiile de Unire cu România: „Există risc de izbucnire a unui conflict armat…”

Președintele raionului Criuleni despre Declarațiile de Unire cu România: „Există risc de izbucnire a unui conflict armat…”

Președintele raionului Criuleni, Veaceslav Burlac, în cadrul unui interviu pentru Provincial, a comunicat cum va fi marcat Anul Unirii în localitățile din raion, dar și ce părere are despre Declarațiile de Unire cu România, informează Oficial.

„100 de ani de la Marea Unire este un eveniment solemn, dar noi avem o problemă foarte mare în ceea ce ține de reunificarea țării noastre. Din păcate, la noi în țară nu am văzut pe nimeni să inițieze un proiect, colectând semnături ca toate consiliile din dreapta râului Nistru și din stânga, să mergem să semnăm ca noi să reunificăm Republica Moldova, ca apoi să purcedem la a 2-a etapă, care e firească, ca să nu mai avem graniță. Atât timp cât noi avem problema transnistreană, separatism, există risc de izbucnire a unui conflict armat în interiorul țării, că noi avem foarte mulți „prieteni”, care foarte mult și-ar dori destabilizarea situației în Republica Moldova și aici mă refer la forțele pro-ruse. Situația este sub semnul de întrebare și aici mă refer la aceea că s-au activizat semnatarii pentru a declara Anul Unirii în diferite consilii locale, la scurt timp s-au activizat socialiștii, parcă într-o formă oarecare ar fi la comandă. Apoi, mai trece ceva timp Usatîi își dă demisia, Chirtoacă își dă demisia, și iată și situația dată cu semnatarii, eu cred că nu a fost bine gândită, cineva care o implementează la momentul dat, cred eu, face o greșeală mare”, a menționat el.

Totodată, Burlac a comunicat activitățile ce vor fi întreprinse. „Ceea ce ține de activitățile care vor fi întreprinse în Criuleni vizavi de serbarea Centenarului, eu cred noi o să le avem. Noi o să avem diferite proiecte, vizita în Criuleni a doamnei ministru Natalia Intotero. Avem planificate pentru acest an mai multe activități culturale, cum ar fi Meșterul Manole – Festival internațional,în cadrul căruia sperăm că o să avem participanți din cel puțin 6 țări: Georgia, Azerbaidjan, Estonia, Italia, România, evident, sperăm și Franța. Vom avea inițiate activități în licee, gimnazii, până la urmă noi vom promova limba română și entitatea noastră”, a declarat acesta.

Mihaela Rotari

Share