Președintele JICA în Republica Moldova: Am întâlnit oameni care muncesc cu sârguință și pun suflet în ceea ce fac. În acest sens ne asemănăm ca popoare

Președintele JICA în Republica Moldova: Am întâlnit oameni care muncesc cu sârguință și pun suflet în ceea ce fac. În acest sens ne asemănăm ca popoare

Președintele Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA), Tanaka Akihiko, s-a aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova, în contextul discuțiilor aflate în desfășurare privind extinderea cooperării bilaterale. În cadrul programului, oficialul a vizitat o unitate vinicolă, beneficiar al Programelor de finanațare implementate de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), cu suportul financiar al Guvernului Japoniei și JICA. Echipamentele achiziționate de către întreprindere prin intermediul programelor de finanțare implementate de ADMA însumează circa 14,6 milioane lei, investiție care contribuie la modernizarea proceselor tehnologice și la sporirea competitivității acesteia pe piața locală și internațională.

Cu această ocazie, secretarul general al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Sergiu Gherciu, a evidențiat impactul pozitiv al colaborării cu JICA: „Cooperarea cu JICA a avut un impact important asupra performanței sectorului agricol. Tehnica agricolă accesată în cadrul cooperării a contribuit la creșterea eficienței și la reducerea decalajelor tehnologice dintre agricultorii noștri și cei din regiune. Suntem recunoscători pentru acest sprijin, iar fermierii îl apreciază. Absorbția fondurilor s-a realizat într-un ritm foarte bun, fapt care confirmă utilitatea și necesitatea extinderii cooperării.”

Vizita oficialului nipon a constituit și un prilej de a reafirma importanța proiectului „Modernizarea tehnicii și a echipamentului agricol” (MAME), primul proiect realizat în baza unui Acord de Împrumut dintre JICA și Guvernul Republicii Moldova, în valoare de 261 milioane lei. Proiectul, gestionat de ADMA, are drept scop sprijinirea fermierilor – în special a întreprinderilor mici și mijlocii – în procesul de investiție în echipamente moderne pentru agricultură și post-recoltare.

În perioada 2022 – mai 2025, peste 350 de fermieri au beneficiat de sprijin financiar în cadrul proiectului MAME, fiind semnate 535 de contracte pentru achiziționarea a 680 de unități de tehnică agricolă. Valoarea totală a echipamentelor se ridică la peste 640,5 milioane lei. În baza acestui sprijin, agricultorii au putut accesa, în condiții preferențiale, tractoare, combine, echipamente de sortare, ambalare și procesare.

Președintele JICA Tanaka Akihiko, a subliniat în discursul său că, de la prima cooperare tehnică cu Republica Moldova în 1997, JICA a acordat o importanță deosebită sectorului agricol și l-a sprijinit constant: „În Republica Moldova am întâlnit oameni care muncesc cu sârguință și pun suflet în ceea ce fac. În acest sens ne asemănăm ca popoare. Cred că aceste trăsături ne apropie și ne ajută să avem o colaborare valoroasă, cu impact pentru sectorul agricol. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare implementează cu seriozitate programele de cooperare japoneză. Este un partener de încredere.”

Tot în cadrul vizitei, au fost trecute în revistă eforturile JICA din anul 2023 privind promovarea exportului vinului moldovenesc pe piața japoneză, inițiativă ce a condus la înființarea, în martie 2024, a filialei japoneze a Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV).

De asemenea, în prezent, un expert japonez activează în Republica Moldova pentru a contribui la îmbunătățirea lanțului valoric în sectorul legumicol, cu scopul reducerii importurilor și stimulării exporturilor de legume moldovenești.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare își exprimă gratitudinea pentru sprijinul constant al Guvernului Japoniei și al JICA, reafirmând angajamentul pentru consolidarea și extinderea parteneriatului în beneficiul agriculturii durabile și competitive din Republica Moldova.

Share