Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”: S-au făcut economii pe tot lanțul de la consumul tehnologic până la pierderile în rețele

Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”: S-au făcut economii pe tot lanțul de la consumul tehnologic până la pierderile în rețele

Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, activitatea companiei în 2019-2020, transmite OFICIAL.

Vadim Ceban a menționat câteva aspecte ce țin de activitatea „Moldovagaz”. „În decembrie anul trecut am informat despre realizarea unei investiții ce ține de o rută alternativă despre furnizarea gazelor în R. Moldova. Reversul gazelor este funcțional. Am semnat cu operatorul de transport din Ucraina. Toate acordurile de interoperabilitate pe toate punctele de conexiune sunt conform regulilor europene. Am implementat procedurile standard de interconectare. Am oferit accesul la rețea pentru 12 traideri internaționali la rețeaua de gazoducte magistrale care traversează R. Moldova”, a spus Vadim Ceban.

De asemenea, el s-a referit și la contractul cu Gazprom: „La moment am prelungit contractul cu Gazprom. Formula de preț a rămas aceeași, suntem la etapa de negocieri pentru un nou contract. Mizăm ca pentru 2021-2023 să avem un contract avantajos. Propunem ca în contract să avem o componentă de spot când se înregistrează prețuri mai joase”.

Totodată, se realizează reorganizarea companiilor „Moldovatransgaz”. „Suntem în perioada de reorganizare activă. În septembrie octombrie așteptăm aprobarea statutelor noi ale organizației. Suntem în relații și contact direct cu ANRE, secretariatul comunității energetice, sperăm până la finele anului să realizăm crearea unui operator independent de transport „Moldovatransgaz”. Avem 12 întreprinderi de distribuție, iar în plan avem să creăm doar una singură. De asemenea, vom avea o singură întreprindere de distribuție. Vom avea și o companie de furnizare a gazelor responsabilă de furnizarea către consumatorii finali. De asemenea, vom avea o întreprindere ce se va ocupa cu activitatea auxiliară. Avem în plan crearea unui institut corporativ, ce se va ocupa de instruirea cadrelor. Vom avea în total 8 întreprinderi afiliate „Moldovagaz””, a mai spus Vadim Ceban.

Un alt obiectiv al companiei este optimizarea cheltuielilor. Potrivit Președintelui Consiliului de Administrație, s-au făcut economii pe tot lanțul de la consumul tehnologic până la pierderile în rețele și consumul de materiale și alte cheltuieli. Astfel, economiile ajung la 188 mln. lei.
După prognoza „Moldovagaz” costurile de transportare a gazelor pot fi de 40 dolari sau mai mult. Se anticipează că acestea vor scădea, în dependență de cotațiile la petrol. În situația unui an neordinar se atestă condiții avantajoase. Prețul mediu de procurare în 2020 va fi de 145 dolari.

„Moldovagaz” a analizat solicitările APL și a lansat în acest an o campanie de gazificare mai amplă. Inițial au fost aprobate 18 mln. lei. Astfel, 58 localități din 30 raioane vor beneficia de conectare la gazele naturale. „Moldovagaz” preconizează extinderea rețelei de 123 km pentru 2 800 potențiali consumatori conectați.

Se va renova parcul de autospeciale cu 38 unități cu destinație specială.

Obiectivele „Moldvagaz”: Finalizarea pachetului III energetic; ajustarea cadrului legal cu aplicarea regulilor pieței; reorganizarea complexelor gazelor naturale „Moldovagaz”; dezvoltarea pieței interne a gazelor naturale comprimate; dezvoltarea relațiilor de cooperare internațională pe piața gazelor naturale; modernizarea bazei tehnico-materiale ale întreprinderilor afiliate.

Cristina Parfeni

Share