Președintele Congresului Azerilor în Moldova: „20 ianuarie este una dintre cele mai triste și tragice dăți din istoria poporului azer”

Președintele Congresului Azerilor în Moldova: „20 ianuarie este una dintre cele mai triste și tragice dăți din istoria poporului azer”

La Ambasada Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, la 20 ianuarie curent, a avut loc o acțiune de comemorare a victimelor evenimentelor tragice din 20 ianuarie 1990, informează OFICIAL.

Potrivit unui comunicat de presă, la eveniment au participat reprezentanții diasporei azere, studenți, tineri, reprezentanți ai societății civile și presei din Republica Moldova. Acțiunea a început cu un moment de reculegere.

Gudsi Osmanov, Ambasadorul Azerbaidjanului în Republica Moldova, a vorbit despre evenimentele care au avut loc 29 de ani în urmă și care au intrat în istorie drept Zi de Doliu Național, când în noaptea de 19 spre 20 ianuarie în orașul Baku au fost introduse unitățile Armatei Sovietice.  „În urma tragerilor de foc, sute de cetățeni nevinovați și-au pierdut viața, iar asta i-a făcut pe azeri să se unească. Mai mult de un milion de cetățeni au ieșit în piața centrală a orașului Baku, pentru a conduce pe ultimul drum jertfele acestei tragedii și să-și exprime solidaritatea”, a declarat diplomatul, subliniind că 20 ianuarie 1990 a demonstrat, încă o dată, eroismul poporului azer.

Vugar Novruzov, președintele Congresului Azerilor în Moldova, a subliniat că, „20 ianuarie este una dintre cele mai triste și tragice dăți din istoria poporului azer, iar tăria și bărbăția concetățenilor este scrisă cu litere de aur în istoria Azerbaidjanului”.

azeri (1)

azeri (3)

azeri (4)

Doina Secrieru 

Share