Precizările Serviciului Vamal privind reținerea unui bun cu titlu de valoare culturală pe Aeroportul Internațional Chișinău!

Precizările Serviciului Vamal privind reținerea unui bun cu titlu de valoare culturală pe Aeroportul Internațional Chișinău!

Cu referire la cazul petrecut în Aeroportul Internaţional Chişinău privind reţinerea unui bun cu titlu de valoare culturală și anume – o vioară, Serviciul Vamal menționează că nu comentează declaraţiile publice referitoare la caz, însă regretă că circumstanțele speței au avut ca efect știrbirea imaginii Alexandrei Conunova Dumortier, informează OFICIAL.

„De asemenea, apreciem calitățile profesionale ale doamnei Conunova Dumortier Alexandra, motiv din care nu s-a mediatizat de Serviciul Vamal, sub nicio formă, cazul întâmplat. Concomitent, comunicăm despre faptul că funcționarii vamali au avut un comportament respectuos (fapt posibil de verificat prin intermediul înregistrărilor video arhivate)”, se arată în declarația Serviciului Vamal.

În vederea aprecierii obiective de către societate a circumstanțelor speței, reprezentanții Serviciului Vamal declară că se consideră oportun de a preciza cronologic datele incidentului:

„În data de 22.10.2021, aproximativ la ora 16:40, în postul vamal Aeroportul Internațional Chișinău a fost redirecționată pentru control fizic vamal pasagera rutei Chișinău – Moscova, doamna Conunova Dumortier Alexandra.

Specificăm că, în zona de control vamal, la solicitarea inspectorului vamal, nu a fost declarat niciun bun. Ulterior, bagajul, de rând cu alte bagaje ale pasagerilor, a fost supus controlului fizic unde au fost depistate:

1. O husă în care se afla o vioară și un arcuș;

2. Certificate pentru instrumente cu coardă (vioară, violă, violoncel).

Potrivit certificatelor depistate, acestea au fost eliberate în data de 20.10.2021 de către Expertul Oficial al Ministerul Culturii și Turismului al Republicii Moldova (după reorganizare – Ministerul Culturii), unde este indicată denumirea şi specificarea „Vioarei și Arcușului” (m.a. – datele acesteia), cu menționarea expresă a faptului că „aceasta are valoare istorică și artistică pentru patrimoniul Republicii Moldova”.

Mai mult, în interiorul husei, a fost depistat actul de „Expertiză a instrumentelor muzicale”, eliberat de către același expert, cu indicarea valorii vioarei – 2 200 000 Euro și a arcușului, care a fost evaluat la suma de 20 000 Euro.

Menționăm că, potrivit articolului 2 lit. o) din Legea nr. 1569/2002 cu privire la modul de introducere și scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoanele fizice – valori culturale sunt obiecte care, conform determinării organului competent, constituie valoare pentru artă, literatură, ştiinţă, cultură şi religie.

La fel, potrivit articolului 9 alin. (3) din Legea în referinţă – persoanele fizice nu au dreptul de a scoate de pe teritoriul Republicii Moldova valori culturale. Alte valori din domeniul artei, literaturii, ştiinţei, culturii şi religiei pot fi scoase de pe teritoriul ţării cu condiţia respectării prevederilor art.4, 6, 7 şi 8 şi prezentării autorizaţiei eliberate de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova, în care se specifică costul obiectului şi faptul că acesta nu prezintă valoare culturală.

Astfel, ţinând cont de cadrul normativ în vigoare (sus menționat) în circumstanţele respective, şi anume:

1. Depistarea unui bun nedeclarat;

2. Constatarea faptului că, potrivit certificatului eliberat de expertul autorizat de Ministerul Culturii, vioara are valoare istorică și artistică pentru patrimoniul Republicii Moldova;

3. Lipsa autorizaţiei eliberate de Ministerul Culturii, în care urmează a fi specificat costul obiectului şi faptul că acesta nu prezintă valoare culturală;

4. Norma legală citată ce stabilește interzicerea scoaterii valorilor culturale de pe teritoriul Republicii Moldova –  funcționarii vamali au reţinut bunul în cauză”, comunică Serviciul Vamal.

În contextul derulării anchetei inițiate, stabilirii ulterioare și definitive de către experţii Ministerului Culturii al faptului dacă bunul respectiv reprezintă sau nu valoare culturală, implicit eliberarea autorizaţiei de către Ministerul Culturii conform normelor citate supra, inclusiv conform Legii privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil nr. 280/2011 – Serviciul Vamal declară că va asigura integritatea bunului reţinut, iar în cazul în care procurorul de caz va dispune transmiterea acestuia posesorului sau altui organ de drept pentru păstrare, în condițiile cercetării inițiate, Serviciul Vamal va executa cerințele și dispozițiile procurorului pe caz.

În aceste condiții, Serviciul Vamal solicită mass-mediei și societății să analizeze și din alt aspect incidentul respectiv, or, în cazul în care exista posibilitatea/probabilitatea depistării bunului în cauză de către autoritatea vamală a Federației Ruse, în aceleași circumstanțe, problema urma să fie conturată în formulă vice-versa.

Cristina Pendea

Share