Precizări privind perchezițiile desfășurate de angajații SPIA la sediul Centrului Unic de Monitorizare şi Coordonare al INP

Precizări privind perchezițiile desfășurate de angajații SPIA la sediul Centrului Unic de Monitorizare şi Coordonare al INP

Amintim că ieri, 16 februarie 2016, Procuratura Anticorupţie şi ofiţerii Serviciului protecţie internă şi anticorupţie (SPIA) al MAI, au efectuat percheziţii la Centrul Unic de Monitorizare şi Coordonare al Inspectoratului Naţional de Patrulare. Percheziţiile au avut loc în cadrul a două cauze penale, iniţiate pe faptul coruperii pasive şi abuzului de serviciu comis de către angajații Centrului.

Aceștia sunt suspectați de utilizarea unor scheme frauduloase în activitatea de serviciu, care au dus la un prejudiciu estimativ de peste 40.000.000 de lei bugetului de stat. Mai mult, angajații CUMC pretindeau, acceptau şi primeau personal sau prin intermediar, bunuri și mijloace băneşti, pentru sine şi pentru alte persoane publice, iar în schimbul acestora, modificau sau radiau datele despre contravenţii şi contravenienţi, din baza de date ”Registrul de evidenţă a cauzelor contravenţionale a persoanelor care le-au săvîrşit şi punctelor de penalizare”.

Urmare acţiunilor de urmărire penală şi măsurilor speciale de investigaţii desfăşurate, s-a stabilit că, în perioada anului 2015, angajaţii CUMC, având atribuţii de agent constatator, prin acumulare, analiză şi administrare a probelor, circumstanţe reale a faptei comise, au creat mai multe scheme frauduloase.

Aceștia urmăreau scopul obţinerii beneficiilor materiale ce nu li se cuvin, manifestate prin muşamalizarea încălcărilor din domeniul traficului rutier, fixate de camerele de supraveghere din mun. Chişinău şi raioanele Republicii Moldova, cît şi cele fixate de către inspectorii de patrulare din cadrul INP al IGP (ex: „depăşirea vitezei”, „parcarea neregulamentară” etc.).

Astfel, erau excluse informaţiile cu privire la vinovăţia persoanei sau erau înlocuite printr-o încălcare mai blândă, care prevedea o amendă mult mai mică decît cea iniţial aplicată, sau inițiate procese contravenționale fiind introduse datele unor persoane care nici nu dețin permis de conducere.

În consecinţă, amenzile fixate nu erau achitate de contravenienţi, sau achitate diminuat, fapt ce a prejudiciat bugetul de stat în proporţii desosebit de mari (din totalul de 340.000 de procese verbale contravenţionale, 160.000 de procese au fost rebutate, ceea ce constituie 40% din numărul total al proceselor iniţiate în 2015, care raportate la sumele primite de angajații Centrului de la contravenienți, a câte 250 de lei, poate fi obținut prin calculare, prejudiciul sus-menționat, în sumă estimativă de 40.000.000 de lei – deci 160.000 pv * 250 lei/contr. = 40.000.000), notează SPIA.

Concomitent, angajații CUMC, folosind intenţionat situaţia de serviciu, în interes material, cît şi în interes personal, modificau datele informatice, radiau punctele de penalizare aplicate pentru încălcările traficului rutier, și excludeau numeroase cazuri de privare a dreptului de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni pînă la un an.

Conform informaţiilor obţinute în cadrul măsurilor speciale de investigaţii desfășurate de ofițerii SPIA, pentru radierea unui punct de penalizare, persoanele a căror automobile au fost fixate cu încălcări ale Regulamentului circulaţiei rutiere, achitau angajaţilor Centrului, direct sau prin intermediari, sume ce variau între 100 și 500 de lei.

În cumul, aceștia au radiat peste 2300 de puncte de penalizare pentru 209 persoane fizice şi 7 juridice, care potrivit calculelor preliminare au săvărşit  997 contravenţii.

Astfel, se poate conchide că angajaţii CUMC, au primit estimativ 230.000 lei MDL, de la diferite persoane pentru acţiunea de tăinuire, modificare, înlăturare a gravităţii faptei ilicite.

Ca rezultat al unei atitudini neglijente şi neconştiincioase faţă de exercitarea atribuţiilor de serviciu, angajaţii CUMC au cauzat daune în proporţii mari intereselor publice, creând şi riscuri majore a unor consecinţe grave ce pot fi generate de noi încălcări primejdioase ale traficului rutier de către cei absolviţi de pedeapsă, înlăturând temerea de a fi sancţionaţi pentru faptele săvîrşite.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală vor fi verificate persoanele ce au fost absolvite de răspundere, la compartimentul comiterea accidentelor rutiere soldate cu urmări grave, sau deces.

La moment, o parte din angajații implicați au fost identificați, iar în continuare organul de urmărire penală urmează să se expună în privinţa persoanelor fizice şi juridice, care intenţionat, au fost implicaţi direct sau indirect în ilegalităţile comise de către angajații Centrului, fiind pasibili de răspundere penală pentru corupere activă.

Pe acest caz, Procuratura Anticorupţie a intentat cauze penale în baza art-lor 324 alin. (2) și 327 alin. (1) Cod penal al Republicii Moldova (Coruperea activă, Abuzul de putere sau de serviciu).

Maria Roșca

Share