Portal media dedicat zonei de securitate și regiunii transnistrene – lansat: „Ne propunem să devenim vocea oamenilor din această regiune”

Portal media dedicat zonei de securitate și regiunii transnistrene – lansat: „Ne propunem să devenim vocea oamenilor din această regiune”

O platformă media menită să reflecte situația din Zona de Securitate și regiunea transnistreană a fost lansată în Republica Moldova, la 28 octombrie curent. Portalul Zonadesecuritate.md își propune să fie o sursă de informare obiectivă, independentă și echidistantă, informează OFICIAL.

„În premieră pentru Republica Moldova pe platformă a fost realizată și o hartă interactivă. Aici veți găsi posturile misiunii pacificatoare care sunt parte componentă a Zonei de Securitate. Pe hartă sunt inserate și lista posturilor instalate unilateral de către Tiraspol în perioada pandemie. Ulterior va fi completată și cu posturile instalate anterior. De asemenea, a fost introdus un mecanism de alertă în situația abuzurilor și incidentelor din ZS” – se spune într-un comunicat de presă.

Fondatorii instituției media sunt jurnaliștii Irina Tabaranu și Vitalie Guțu.

Potrivit lor, aici vor fi abordate problemele oamenilor și autorităților din zona dintre malul drept și stâng al râului Nistru. „Va fi mediatizată și monitorizată situația respectării drepturilor omului din Zonă, dar și regiunea transnistreană, unde locuiesc peste 250 de mii de cetățeni moldoveni. Suntem focusați pe localităţile limitrofe de pe malul stâng şi drept al Nistrului, dar vom asigura și o punte între administrațiile publice locale de nivelul III, II cu cele centrale”, susține Vitalie Guțu, co-fondatorul platformei.

Pe site vor fi diverse tipuri de materiale jurnalistice: documentare video, interviuri, reportaje, fotoreportaje, storytelling-uri, analize și podcasturi. „Ne propunem să devenim vocea oamenilor din această regiune. Scopul nostru e să mediatizăm și sensibilizăm opinia publică privind problemele cu care se confruntă aceștia. Harta pe care am realizat-o vine să arate și celor care, din fericire trăiesc  mai departe de această zonă și nu sunt atât de mult afectați,  astfel încât să conștientizeze  că problema există.  Ea trebuie soluționată! Din păcate, în tot acest timp, situația din regiune nu  a fost pe măsura necesităților mediatizată. ZdS.md vine să repare această problemă”, a declarat Irina Tabaranu, co-fondatoarea zonadesecuritate.md.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS).

Cristina Gurez

Share