Polițiștii de frontieră din Republica Moldova și România s-au reunit în cadrul unui atelier
Polițiștii de frontieră din Republica Moldova și cei din România s-au reunit în cadrul unui atelier de lucru, unde sunt prezentate şi validate rezultatele preliminare a evaluării siuaţiei existente la nivelul Centrului de Excelenţă în Securitatea Frontierei (CESF), sub aspectul organizării, planificării şi desfăşurării procesului de învăţământ.
Evenimentul, organizat sub egida Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), are loc la Iaşi, în perioada 29 – 31 octombrie 2020. Astfel, cadrele didactice de la Centrul de Excelenţă în Securitatea Frontierei și specialiștii din cadrul Direcţiei pregătire profesională a IGPF, împreună cu reprezentanţii Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră Avram Iancu din Oradea şi cei de la Școala de Formare Inițială și Continuă a Personalului Poliției de Frontieră Iași, discută propunerile de consolidare a capacităţilor de instruire și de formare profesională a Poliţiei de Frontieră din Republica Moldova.
La prima reuniune, experţii din cadrul OIM au prezentat rezultatele preliminare ale evaluării comprehensive a situaţiei actuale privind organizarea, planificarea şi desfăşurarea procesului de învăţămân la CESF, sub toate componentele sale precum: obiective, structură şi conţinuturi curriculare, metode şi resurse didactice, inclusiv rezultatele învăţării.
Echipa de lucru s-a focalizat pe conţinutul curricular şi planul tematic al unităţilor de curs: supravegherea şi controlul frontierei de stat, controlul la trecerea frontierei, comunicarea profesională. Ulterior, s-au venit cu recomandări în vederea perfecţionării în domeniul de pregătire profesională.
Atelierul de lucru va fi încheiat cu efectuarea unor vizite de studiu la Școala de Formare Inițială și Continuă a Personalului Poliției de Frontieră Iași, unde va avea loc, propriu-zis, schimbul de experienţă moldo-română în domeniul de pregătire profesională a angajaţilor autorităților de frontieră.
Doina Secrieru