Polițiștii au efectuat razii privitor la copii nesupravegheaţi în stradă. Este incredibil ce au constatat!

Polițiștii au efectuat razii privitor la copii nesupravegheaţi în stradă. Este incredibil ce au constatat!

Pe parcursul anului curent, angajaţii Poliţiei au  desfăşurat  peste 2 mii de razii, în vederea depistării şi neadmiterii aflării copiilor nesupravegheaţi în stradă pe timp de zi sau noapte şi care sunt expuşi riscului de a deveni victime a unor fenomene sociale complexe cum ar fi vagabondajul şi cerşitul, anunță IGP.

Doar în mun. Chişinău, poliţiștii  au depistat 450 de copii, dintre care 125 copii care practicau cerşitul, iar 352  care practicau vagabondajul.

Urmare, cazurile au fost referite în adresa autorităţilor tutelare locale, care sunt nemijlocit abilitate cu competenţe în lucrul cu copii aflaţi în situaţie de risc.

Menționăm, majoritatea copiilor care practică vagabondajul, provin din alte oraşe sau localităţi ale ţării şi adesea fiind plasaţi în instituţii de plasament fug, revenind în stradă repetat (11 cazuri de depistare repetată a copilului).

Se constată că, lipsa de supraveghere de către părinţi şi neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligaţiilor de întreţinere, de educare şi de instruire a copilului, inclusiv adresarea tardivă către organele poliţieneşti privind plecarea copilului de la domiciliu este una din cauzele favorizante a acestui fenomen. Astfel,  în privinţa părinților poliţiștii au întocmit 388 de procese-verbale în temeiul alin. 2) al art. 63 Cod Contraventional, dar nu se exclud şi factori ca starea psihică conflictuală, lipsa condiţiile precare de viață, cercul de prieteni.

În acest sens, Poliţia recomandă părinţilor să manifeste prudenţă şi grijă maximă faţă de copii, iar la depistarea absenţei lor de la domiciliu să se adreseze la Poliție, apelînd „902”. Adresarea tardivă poate avea consecinţe nefaste pentru copil.

În cazul identificării unor copii nesupravegheaţi în stradă sesizaţi autoritatea tutelară locală (primarul din sate, specialistul pentru protecţia drepturilor copilului) sau apelaţi 116 111 „Serviciul de asistenţă telefonică gratuită pentru copii” care pot să intervină aplicînd măsurile de protecţie pentru copil.

Doina Secrieru

Share