Peste 800 de arme deținute ilegal – ridicate de polițiști de la începutul anului

Peste 800 de arme deținute ilegal – ridicate de polițiști de la începutul anului

Inspectoratul General al Poliției (IGP) continuă acțiunile de control şi supraveghere privind circulaţia armelor individuale din posesia persoanelor fizice şi juridice, prevenirea incidentelor cu arme, depistarea şi ridicarea armelor păstrate ilegal sau fără documente de provenienţă. Totodată, Poliția vine repetat cu un apel către cetăţeni: dacă cunoaşteţi despre locul aflării sau aţi depistat obuze, proiectile, cartuşe, arme, grenade, focoase de grenade, alte dispozitive cu destinaţie militară, precum şi mijloace explozive – întreprindeţi imediat măsuri pentru a exclude accesul altor persoane, în special al copiilor şi anunţaţi poliţia la numărul unic 112.

În primele șase luni ale anului curent, poliţiștii au depistat şi ridicat 835 arme de foc, dintre care 185 arme deţinute ilegal, 140 pentru încălcarea regulilor de deţinere, port și folosire, iar 78 arme au fost predate benevol. Concomitent au fost ridicate 6920 muniţii de diferit calibru şi 128 grenade, obuze, proiectile şi materiale explozive.

„În context, menționăm că, armele păstrate ilegal sunt sursa care generează majoritatea incidentelor grave şi a infracţiunilor comise cu acestea, în special dacă acestea nu se păstrează în safeu. Și cât de bine nu ar fi acestea ascunse, oricum există riscul ca ele să ajungă în mâinele copiilor, iar curiozitatea acestora pot produce tragedii”, comunică IGP.

Astfel, în perioada de referinţă au fost înregistrate 54 infracţiuni comise cu aplicarea sau folosirea armelor de foc, dintre care 19 cazuri cu arme deţinute ilegal.

Cum puteți deveni proprietar legal al armelor deținute ilegal?

  • Apelați sau adresați-vă la orice sector, post sau inspectorat de Poliție și informați despre intenția de a preda benevol o armă, însă evitați transportarea personală a acesteia.
  • Ulterior, arma va fi înregistrată la Poliţie în condiţiile legii, pe numele deținătorului care a efectuat predarea, iar restituirea acestora se va întreprinde după efectuarea verificărilor speciale dacă aceasta a fost folosită sau aplicată la comiterea infracţiunilor, este anunţată în căutare sau dacă este periculoasă pentru utilizare, conform parametrilor de securitate.

Important! Persoana care predată arma sau munițiile deţinute fără autorizaţie, din propria voință – este eliberată de răspundere penală, deoarece sunt prezumate cauzele şi condiţiile care înlătură caracterul illegal al faptei, în acest sens, se consideră că persoana renunţă la intenţia infracţională.

Mihaela Rotari

Share